Яких сюрпризів чекати від спрощеної системи оподаткування?

Поділитися

 Вчора, ДПА в Тернопільській області провела прес-конференцію на тему «Реформування спрощеної системи оподаткування – важливий крок у напрямку поліпшення податкового клімату для підприємців». За словами голови комісії з проведення реорганізації державної податкової адміністрації в Тернопільській області, голови обласної ДПА Михайла Кацана, нова спрощена система оподаткування, обліку та звітності передбачає ряд нововведень, які, безсумнівно, є позитивними для підприємців. «По-перше. Це збільшення річного доходу, що дає право перебувати на спрощеній системі, також ставка єдиного податку тепер прив’язується до розміру мінімальної заробітної плати. Крім того вона передбачає відсутність надбавки. Що застосовується до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника фізичної особи». Та й це ще далеко не все, так новації в податковому законодавству передбачають скасування обмеження віднесення на витрати платника податку на прибуток витрат на придбання товарів (робіт. послуг) у фізичних осіб – платників єдиного податку.

Законом визначено й певні обмеження сфери застосування спрощеної системи оподаткування для окремих видів господарської діяльності; встановлено підстави для анулювання органами податкової служби свідоцтва платника єдиного податку та призначено умови відповідальності платника податку за застосування способу розрахунків іншого, ніж у грошовій формі провадження діяльності, не зазначеної свідоцтві, а також перевищення граничного обсягу доходу.

Михайло Богданович зазначив, що починаючи з першого грудня розпочнеться  масштабна роз’яснювальна робота органами податкової служби, аби донести необхідну інформацію до суб’єктів господарювання. Головною метою таких заходів є спонукання людей до добровільної сплати податків та усвідомлення важливості таких надходжень до державного бюджету.

Начальник відділу  оподаткування фізичних осіб ДПА в Тернопільській області Володимир Гузенков розповів, що податківці зацікавлені у створенні максимально сприятливих умов для переходу підприємців на нові правила роботи. Так, зокрема, всі свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік будуть дійсними до 1 червня 2012 року. Крім того, оскільки зміни потребують вивчення та адаптації з боку підприємців податкова подовжить мораторій на проведення фактичних перевірок малого та середнього бізнесу. За його словами, використовувати «спрощенку» зможе переважна більшість самозайнятих осіб, що здійснюють продаж на ринках, надають побутові послуги населенню та мають доходи до 150 тис. грн. й при цьому не використовують найманих робітників.

Ставка податку для них не змінилася й становитиме від 1% до 10% мінімальної заробітної плати – тобто 10-100 грн. Такі платники можуть провадити діяльність без застосування РРО, звільняються від сплати податку за 1 місяць (відпустка) та за період хвороби. Це перша група платників податків, окім неї існує ще три.

Друга група – це ті підприємці, які протягом календарного року використовують працю не більше 10 найманих осіб та обсяг доходу у них не перевищує 1 млн. грн..Ставка податку для них – від 2% до 20% мінімальної заробітної плати (20-200 грн).

До третьої групи належать особи, які мають не більше 20 найманих працівників та з обсягом доходу, що не перевищує 3 млн. грн.. Ставка для цієї групи – 3% від отриманої виручни за умови сплати ПДВ або 5 % без нього.

Данія Чорна – начальник відділу  адміністрування податку на прибуток ДПА в області додала, що четверта, ще не згадана група, стосується виключно юридичних осіб:«Вони можуть бути будь-якої організаційно-правової форми. Протягом календарного року середньооблікова кількість працюючих у них не має перевищувати 50 осіб. А обсяг доходу – 5 млн. грн.». Податковий звітний період продовжений, термін сплати теж змінився – раніше було щомісячно, а тепер щоквартально. На думку фахівців, це позитивно вплине на платників податків, адже у них будуть «вільні» гроші для здійснення своєї господарської діяльності.

Отже, для підприємців, які працюють на цій системі оподаткування, потрібно лише визначитися із категорією платників та подати відповідну заяву до податкової. Відповідно до внесених змін в спрощену систему оподаткування, всі платники поділяються на чотири категорії в залежності від обсягу отримуваної виручки. Прийнятну для себе категорію підприємець обирає за власним бажанням. Однак визначитися потрібно до 25 січня 2012 року.

 

Лілія Куленич

Як роблять віттання на місцевому телебаченні?

Роботодавцям на замітку: інваліди мають таке ж право на працевлаштування, як усі інші громадяни