Роботодавцям на замітку: інваліди мають таке ж право на працевлаштування, як усі інші громадяни

Поділитися

 3 грудня  у всьому світі відзначається Міжнародний день інвалідів. Започаткований Генеральною Асамблеєю ООН в 1992 році. Мета, заради якої цей день був проголошений – це повне і рівне дотримання прав людини та участь інвалідів в житті суспільства. Свято спрямоване на привернення уваги людей до проблем інвалідів, захист їх гідності. Прав і благополуччя.

Такими питаннями опікується й державна служба зайнятості, саме тому, кілька днів тому в приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості проходив круглий стіл на тему «Надання соціальних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями». За словами директора міськайонного центру зайнятості Анатолія Куриляка, їхня організація всіляко сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами із урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії. «З цією метою постійно ведеться облік осіб з обмеженими фізичними можливостями, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні. Та облік робочих місць, на які. За інформацією підприємства, можуть бути оформлені на роботу громадяни цієї категорії. Так, з початку 2011 року в ТМРЦЗ шукали роботу 224 такі особи. Їм було надано 206 профінформаційних та 224 профорієнтаційні послуги».

В результаті проведеної роботи 63 чол. працевлаштовано, з них 30 осіб на заброньовані місця для працевлаштування інвалідів, 6 осіб працевлаштовано за рахунок надання дотацій роботодавцям, 2 особи отримали одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності. Крім того, 14 чоловік  було залучено до громадських робіт, професійне навчання проходило 16 інвалідів, з них, після закінчення навчання 9 чол. Оформлено на постійне місце роботи. Станом на листопад поточного року на обліку перебувало вже 82 особи. З якими ведеться робота з пошуку підходящої роботи та соціальної адаптації згідно їх реабілітаційних програм.

Головний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних ТМРЦЗ Ірина Лісовська переконує, що посвідчення інваліда в жодному разі не повинно ставити людину в якісь рамки, адже багато залежить саме від них самих.

Представники роботодавців міста кажуть, що люди з обмеженими можливостями у них працюють впродовж багатьох років і не лише заробляють кошти для себе, але й своєю працею вносять вагомий вклад для розвитку підприємства в цілому. Для прикладу, Ірина Базилевська із Фонду соціального захисту інвалідів зазначила. Що там із 15 штатних працівників троє є інвалідами, проте це не заважає їм сумлінно виконувати ту роботу, яка відповідає їхній посаді. Крім того, Ірина Віталіївна наголосила на деяких законодавчих моментах ЗУ Про соціально незахищені верстви населення та інвалідів. Зокрема, згідно нього встановлено норму щодо чисельності загального працюючого складу колективу, за яким регулюється необхідність прийняття на роботу певної кількості інвалідів (відповідно до масштабів підприємства/організації). В разі порушення цих умов, роботодавець повинен сплатити до держбюджету штраф, розмір якого змушує керівників підприємств задуматись над тим, аби таки приймати на роботу людей з обмеженими фізичними можливостями.

Тісна співпраця служби зайнятості із соціальними партнерами спрямована на забезпечення трудової адаптації інвалідів до сучасних умов ринку праці, ТМРЦЗ закликає роботодавців не закривати двері перед проблемами людей, яким так потрібна підтримка.

Лілія Куленич

Яких сюрпризів чекати від спрощеної системи оподаткування?

Вчора мало не згоріла швейна фабрика в Тернополі