На Тернопільщині дітей годують неякісними продуктами невідомого походження

Поділитися

Місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування не вживаються дієві заходи щодо забезпечення дітей якісними та безпечними продуктами харчування. Про це засвідчили результати перевірки, проведені органами прокуратури області.

Встановлено, що причинами порушення прав дітей на якісне харчування у багатьох випадках є неналежне виконання службових обов’язків керівниками та відповідальними посадовими особами освітянських закладів, дитячих лікарень, інтернатів для дітей з особливими потребами, тощо.

Зокрема, прокуратурою області, прокурорами Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Зборівського, Підволочиського, Тернопільського районів та м. Тернополя виявлено факти надходження до дитячих закладів продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідних документів про їх походження та якість, використання у дитячому харчуванні продукції, яка заборонена до вживання дітьми.

Так, проведеною прокуратурою області перевіркою у одному із комунальних дитячих будинків-інтернатів виявлено біля 20 кг замороженого м’яса без будь-яких супровідних документів.

А у одному із сіл Заліщицького району посадові особи загальноосвітньої школи закупили м’ясо, рибу та крупи без якісних посвідчень, що унеможливлює встановлення дати виготовлення та терміну реалізації зазначеної продукції. Лише за втручанням прокурора району вдалося попередити порушення прав дітей на якісне та безпечне харчування.

Аналогічні порушення виявлено прокурорами Зборівського, Тернопільського, Чортківського районів та м. Тернополя.

Крім цього прокурором Бучацького району встановлено, що в буфетах двох загальноосвітніх шкіл та школі-гімназії реалізується заборонена для дітей продукція, а саме – чіпси, солений арахіс та кукурудзяні снеки. А працівники дитячого будинку одного із благодійних фондів годують вихованців продуктами, які містять штучні добавки.

Як з’ясовано прокурором Підволочиського району, у одній із сільських шкіл відсутнє холодильне обладнання, що унеможливлює здійснення належного зберігання продуктів харчування; перспективне меню не затверджено державним санітарним лікарем району; дирекцією навчального закладу закуповуються продукти харчування, які заборонені до вживання дітьми.

Більше того, загальноосвітніми навчальними закладами Підволочиського району для харчування дітей закуповуються ковбасні вироби 2 сорту, незважаючи на те, що відповідно до санітарних правил та норм учням шкіл необхідно споживати лише  вироби «вищого ґатунку».

Перевіркою у навчальних закладах Кременецького, Підволочиського, Чортківського районів та м. Тернополя виявлено факти розбіжностей між перспективним меню та фактично приготованими стравами, що ставить під сумнів повноцінність та безпечність такого харчування.

Необхідно відзначити, що майже у всіх дитячих закладах зафіксовані порушення санітарних правил та норм при виготовленні їжі для дітей, зберіганні продуктів харчування, недотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та відсутність контролю за організацією харчування з боку медичних працівників закладів. Окрім того, виявлено непоодинокі факти непроходження працівниками закладів, діяльність яких пов’язана із харчуванням дітей, обов’язкового медичного огляду.

 

Ірина Вигонна

помічник прокурора області

 

 

Віталій Кличко наголошує, що його слова про УПА були умисно спотворені деякими українськими ЗМІ

15,16, 17 грудня пластуни Тернополя традиційно передаватимуть Вифлеємський Вогонь Миру громаді міста та області