Не рубай ялинку!

Поділитися

Незважаючи на різні Традиція ставити на Новий рік та Різдвяні свята ялинку прийшла до нас не так давно. Проте і дорослі і діти вже звикли до неї – причепуреної та ошатної. Вона стала одним із невід’ємних символів зимових свят, що наповнює нашу оселю життєдайною енергією, відновлює сили, облагороджує емоції.

Альтернативні варіанти: новорічно-різдвяні композиції, букети, хвойні деревця, вирощені у контейнерах, штучні зелені красуні – основним атрибутом Нового року сьогодні залишається жива ялинка. Жодне екзотичне хвойне деревце чи скульптура не приносить такого задоволення як аромат та пухнаста зелена хвоя звичайної ялинки.

Щоб забезпечити попит на новорічні ялинки, їх в Україні вирощують лісові господарства на спеціально створених плантаціях і стежать за тим, щоб їх вилучення не вплинуло на лісовий баланс. Навесні висаджують нові у більшій від вирубаної кількості. Державні лісогосподарські об’єднання в повному обсязі виконують замовлення торгівельних організацій на новорічні деревця.

Саме у передноворічний період посилюється робота працівників право- та природоохоронних органів, громадських інспекторів. В цей час державна служба охорони єдиного в області природного заповідника “Медобори” регулярно проводить рейди та здійснює посилене патрулювання лісових масивів з метою недопущення нищення ялинок.

Самовільна рубка у заповіднику недопустима і тягне за собою кримінальну відповідальність та накладання великого штрафу (від 850 до 1700 грн.). Порушнику також потрібно буде сплатити збитки у розмірі від 45 до 1500 грн., в залежності від діаметра деревця. З метою застереження доречно нагадати не тільки про штрафи, а й про те, що вкрадена ялинка на Новий рік – це дуже погана прикмета.

Радимо всім купувати новорічні ялинки тільки у спеціально відведених місцях, щоб не вскочити в халепу, яка може обернутися чималими фінансовими втратами. Пам’ятайте, шановні друзі, що саме від нас з вами залежить збереження великої кількості зелених красунь.

О. МУРСЬКА,

молодший науковий співробітник природного заповідника “Медобори”

Поки опозиція зазнає утисків, в Гусятинському районі «свободівці» отримують земельні ділянки

У Тернополі футбол вже можна дивитись в інтернеті