Вчителі Лановеччини вийшли на майдан вимагати зароблені гроші

Поділитися

Одразу зазначу, що акція не носила політичного характеру і не була організована жодною політичною партією. Єдине, що спонукало педагогічних працівників району до виходу на майдан, як надзвичайного кроку – це втілення програми Партії Регіонів по покращенню життя вже сьогодні і реальна бездіяльність місцевої влади.
Збори представників педагогічних колективів навчальних закладів району пройшли в минулу п”ятницю, 23 грудня, з 15.00 год. на центральній площі міста Ланівці за ініціативи шкільних профспілок. Головна вимога – виплата заробітної плати та недопущення відрахувань із зарплати.
На Лановеччині районна влада знайшла новий креатив пошуку грошей – вчителям вирішили перерахувати індексацію їх заробітної плати за останні чи не два роки. В офіційних повідомленнях, які намагаються вручити кожному освітянину, до повернення підлягає від 800 до 2-3 тис.грн. В протилежному випадку людям погрожують судами. Якщо із затримкою виплати авансу педагоги, можливо, і готові були миритися, то повертати кошти ніхто наміру не має. Чому? Та тому, що від початку грудня керівництво району та відділу освіти уникало пояснень та прямих відповідей на запитання : чому люди повинні повертати зароблені кошти? Можливо, лише для того, щоб влада переклала їх вчителям з правої кишені в ліву та відзвітувала губернатору про стовідсоткову виплату заробітної плати.
Більше півтори години тривав діалог на майдані. Голова районної державної адміністрації Морозюк В.М. уклінно обіцяв вивчати питання та проводити службове розслідування, а голова райради Блажейчук О.П. розповідав про потуги влади щодо пошуку грошей. Складалося враження, що керівники району щойно приїхали з столиці і про ситуацію не знають, хоча самі на початку року її ж і спровокували, коли при формуванні бюджету 2011 на галузь освіти виділили на 1,5 млн. менше, ніж освітяни використали у 2010 році. Завідуюча відділом освіти Ратушко В.А. терміново пішла у відпустку, щоб не давати пояснень взагалі та не чути звинувачень на свою адресу.
Депутати-освітяни з початку грудня порушували питання виплати грошей та незаконних відрахувань із заробітних плат без згоди працівників на засіданнях постійних комісій районної ради, проте реакція керівництва була однозначна: ” не подобається – до суду”.
На моє депутатське звернення від 12 грудня 2011 року з проханням надати роз”яснення: на підставі яких документів, наказів відділу освіти райдержадміністрації проводяться відрахування із заробітної плати вчителів та надати копії цих документів, голова районної ради відповів, що «вирішення питань, порушених у моєму депутатському зверненні не належить до компетенції Лановецької районної ради».
Під крики «ганьба !» та «зарплату !» керівництво району невдовзі освітян покинуло. Не отримавши конкретної відповіді від влади на майдані, та враховуючи, що вищий нагляд за додержанням законодавства про оплату праці здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори, у понеділок, 26 грудня, ми з представниками шкіл побували на прийомі в прокурора району. Освітяни сподіваються, що честь мундира поборника права не впаде перед політичною доцільністю правлячої команди замовчувати та залякувати, і реальний захист вони отримають. Час покаже.
Ситуація, яка склалася в Лановецькому районі із виплатами заробітної плати не є винятковою, просто люди, як і влада, шукають свої методи боротьби. Прикро, що влада, трошки більше, як за рік роботи, цю боротьбу проводить із власним народом.
Коли писала матеріал, стало відомо, що з понеділка голова райдержадміністрації Морозюк В.М. запрошує для індивідуальних співбесід директорів шкіл, а завідуюча відділом освіти Ратушко В.А.– голів шкільних профспілок. Головний аргумент – “дайте згоду на відрахування, бо ми не можемо стовідсотково закрити рік”.
Коментарі зайві…

Руслана Кушнір –депутат Лановецької районної ради, фракція «Батьківщина»

Незалежна профспілка – на захисті прав трудящих Тернопільщини

Ігор Яворський: «Одного лише бажання українців потрапити до Євросоюзу замало»