Названо політиків, що лобіюють алкогольний та тютюновий бізнес в Україні

Поділитися
Викриваймо тих, кому вигідні наші шкідливі звички!
30 листопада Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну», центр «Життя» та бюро журналістських розслідувань «Свідомо» нагородили політиків за лобіювання алкогольного та тютюнового бізнесу. Переможець отримав Золоту косу. Косу, яка щороку вбиває по 30 тисяч киян — через інсульти, інфаркти та інші наслідки шкідливих звичок.
Як ми обрали переможців
Ми порахували — скільки законів, рішень, поправок вніс той чи інший політик. Але такий математичний розрахунок не дозволив побачити тіньові ігри політиків. Тому до математики ми додали думку експертів. Це люди, які багато років ініціюють закони на захист здорового способу життя і знають, хто гальмує їхні ініціативи. До експертів увійшли — Ганна Гопко, Андрій Скіпальський, Артем Ступаков, Тарас Шевченко та Костянтин Красовський. Кожен з них — запропонував свій окремий рейтинг з політиків. Відповідно до місця в цьому рейтингу — політик отримав від 1-го до 5-ти балів.
І от що вийшло
Хто допомагає нам вмирати
№8. Ксенія Ляпіна з Нашої України-Народної Самооборони, яка активно виступала проти повної заборони реклами сигарет. Особливо боролася, щоб реклама на місці продажу залишилася.
№7. Віце-прем’єр Борис Колесников, який чотири рази блокував рішення уряду про картинки і затягнув його на півтора роки. Саме через нього усі пачки сигарет прикрашатимуть малюнки з наслідками куріння тільки з вересня 2012-го року.
№6. Олена Кондратюк з Блоку Юлії Тимошенко. Під час боротьби за останній закон, який мав би повністю заборонити рекламу сигарет, Кондратюк активно захищала місця продажу та просила залишити тютюновому бізнесу акції.
№5. Олена Бондаренко з Партії регіонів. Будучи членом депутатського Комітету, який переробляв закон про повну заборону реклами сигарет, повністю підтримала лобістську версію. Після остаточного голосування передала сфальсифіковану версію на підпис Володимиру Литвину, чим затягнула повну заборону реклами.
№4. Сергій Шевчук з Блоку Юлії Тимошенко. Будучи головою фонду Здоров’я для всіх, приймав гранди від Філіп Морріс. В законі про повну заборону реклами сигарет — вносив правки і активно відстоював можливість фінансування профілактичних програм тютюновим бізнесом.
Бронза дісталася Сергію Терьохіну з Блоку Юлії Тимошенко. Він вже давно виступав проти підняття акцизів на пиво та сигарети та активно виступав проти повної заборони реклами сигарет.
Зі сріблом залишився Анатолій Кінах з Партії регіонів. В призерах він через постійне блокування заборони реклами сигарет — щоб реклама на місці продажу і акції для тютюнового бізнесу залишилися. Проявився і на місцевому рівні — як тільки над київськими ларьками та кіосками зависла загроза табу на продаж пива та сигарет — Кінах одразу написав листа до столичної прокуратури і та блокувала рішення.
Переможець — Тарас Чорновіл від групи Реформи заради майбутнього. Він системно блокував рішення про підняття акцизів на пиво та сигарети, активно виступав проти повної заборони реклами сигарет. Особливо відстоював, щоб за тютюновим бізнесом залишилась можливість спонсорства.
 Твереза Україна

«А нас сьогодні вчили, як треба пити!» або, Чи продадуть у рабство 4 мільйони українських дітей

Заступник голови Молодіжної профспілки України Андрій Копачівський звинуватив голову Тернопільської області Валентина Хоптяна у зумисному вбивстві і закликав його подати у відставку