Обережно з кредитами: аферистів розвелося як гною

Поділитися

Нерідко читачі періодичних видань натрапляють на рекламні оголошення, де різноманітні спілки та фонди пропонують всім бажаючим кредити. Громадяни, як правило, спокушаються на те, що не треба бігати та збирати цілий пакет документів, мовляв, «паспорт і код – кредитуйся народ», як додаткова вигода – безліміт – скільки запросиш, стільки й дадуть. І хоча більшість громадян такої реклами взагалі не читає і не звертає на неї уваги, все ж таки є одне «але».

В наш час тотального подорожчання життя досить складно заощадити значну суму грошей, а вони інколи так потрібні прямо зараз. Ось тоді чернігівці і йдуть до подібних спілок по кредити, отримують їх, а згодом виплачують і кредити, і певні відсотки за користування фінансовою допомогою.

Натомість трапляються випадки, коли позичальники, аби отримати кредит, вимушені … спочатку сплатити певну вступну суму.

Дійсно, є так звані групові спілки, в угодах з якими дійсно передбачено, що для того, щоб отримати кредит, треба за нього заплатити, так би мовити, «стати членом клубу». Під час оформлення позики громадяни не завжди читають те, що написано дрібним шрифтом. А від моменту комісійної сплати до надання кредиту іноді проходить певний час.

Цей момент якраз і взяли на озброєння нечисті на руку ділки. Є випадки, коли добре ерудовані і юридично підковані шахраї створюють кредитні спілки, в договорах яких написано, що вони «надають сприяння у купівлі товарів». Відчуваєте різницю між «надати сприяння» і «надати кредит»? В даному випадку громадянин може внести вступний внесок і довго чекати на гроші, а коли розкриється обман, шахраїв дуже складно притягти до відповідальності, оскільки заявник сам підписався під договором, тобто погодився з його умовами.

Правоохоронці розглядають кожен такий випадок окремо, але в більшості випадків (в Чернігівській міліції їх зареєстровано вже зо два десятки) між особою та спілкою укладався договір. Одним з пунктів цього договору передбачено, що для отримання кредиту особа повинна внести гроші. І будь-які суперечки з приводу невиконання умов угоди як з боку особи, так і з боку спілки є порушенням цивільно-правових відносин. У такій ситуації за захистом своїх прав позичальнику слід звертатися лише до суду!

Одночасно, особа в будь-якому випадку має право звернутися до міліції із заявою про захист своїх законних прав та інтересів. Міліція у встановлені законом терміни розглядає кожну таку заяву. Опитує працівників спілки, перевіряє всі доводи заявника, наявні документи, і якщо наведені факти в заяві будуть містити ознаки будь-якого злочину, передбаченого кримінальним кодексом України, то за даним фактом буде порушуватися кримінальна справа. Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що за вказаним фактом мали місце цивільно-правові відносини, то в такому разі в порушенні кримінальної справи буде відмовлено, одночасно заявнику буде рекомендовано звернутися до суду з позовом для захисту своїх законних прав та інтересів.

То ж у кожному випадку перед тим, як підписувати будь-який договір, уважно прочитайте всі його пункти і умови, особливо те, що друкується дрібним шрифтом. Бо одна маленька деталь згодом може перерости у велику проблему.

Для “відмазки” Хоптяна кілька чесних офіцерів-міліціонерів відсторонені від роботи

У Борщівському районному суді, що на Тернопіллі, оголосили вирок шахрайці із Вінниччини, яка видурила у жительки одинадцять тисяч гривень – 240 годин громадських робіт