Олексій Кайда: Кому вигідні перевибори до Тернопільської обласної ради

Поділитися

Нещодавно у тернопільських ЗМІ з’явилася інформація про перевибори до Тернопільської обласної ради. Зауважу, що тема розпуску демократичного та невигідного нинішній владі найвищого представницького органу Тернопільщини не нова. Уже декілька разів лунали відповідні заяви від представників обласної державної адміністрації, Партії регіонів.

Очевидно, що їхні дії спрямовані на те, аби очорнити демократичну обласну раду в очах мешканців нашої області та всіма методами перешкоджати її роботі. Нагадаю: неможливість введення в Тернопільську обласну раду законно обраних депутатів, причому не лише від ВО «Свобода», а й інших політичних сил; періодичні зриви пленарних засідань сесій депутатами від Партії регіонів, Блоку Литвина та «Єдиного центру». Одна з останніх подій — відмова прямих телетрансляцій сесій облради місцевим державним телеканалом «ТТБ».

На фоні цих брудних оборудок не дивним виглядає інформація про переобрання Тернопільської обласної ради та ще й із посиланням на якісь «домовленості». Поширення подібної інформації — це не лише аморальний вчинок, а й правова необізнаність в українському законодавстві. Про чий «проффесіоналізм» це свідчить?

Рішенням Конституційного Суду України від 4 червня 2009 року №13-рп/2009 чітко роз’яснено положення частин першої, другої статті 141 Конституції України щодо здійснення повноважень депутатів обласних рад строком на п’ять років. А перенесення строків проведення виборів до місцевих рад є порушенням виборчих прав громадян. На цих підставах строк повноважень Тернопільської обласної ради п’ятого скликання закінчується у 2014 році. І відповідно до чинного законодавства України рішення Конституційного Суду є обов’язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені.

Тернопільська обласна рада не дала жодної підстави для дострокового розпуску ради. Зокрема, незважаючи на зриви пленарних засідань, проводила сесії у встановлений законом термін. Кількість депутатів ради не є меншою половини від загального складу ради. Тому чутки (бо по-іншому назвати згадану інформацію не можу) про перевибори до облради залишаються тільки фантазіями наших політичних опонентів.

На превеликий жаль, останнім часом в унісон з владою про перевибори до облради заговорили деякі політичні сили з опозиційного табору. Залишається незрозумілою їхня позиція, коли з одного боку вони розповідають про спільну боротьбу проти злочинного режиму а з іншого – в унісон з владою намагається очорнити Тернопільську обласну раду. Очевидно, на чий млин ллється вода і кому підтакують ці так звані опозиціонери. 2012 рік буде переломним для всього українського суспільства. І тому кожен українець, кожна політична сила повинна визначитись: бути з антиукраїнським режимом чи спільно боротись проти нього – не на словах, а на ділі.

Розумію, що центральній владі було б вигідніше нас розпустити. Пояснення просте – в Україні є три обласні ради, які їй непідконтрольні – це Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська. І, безумовно, робитимуться безліч зусиль, аби ці ради розпустити, дискредитувати, аби показати, що націоналісти не в змозі керувати. Наші три ради стоять поперек горла київським владоможцям, тому вони докладатимуть зусиль, щоб знищити нас.

Разом з тим підкреслюю: ми не боїмося виборів, бо переконані у своїй перемозі! Це доводять наші успіхи на Тернопільщині у 2009, Львівщині, Івано-Франківщині та, звичайно, у Тернополі у 2010. Якщо відбудуться перевибори до обласної ради у 2012, ми переможемо. І ніякі 50-100 гривень, якими сподіваються купити виборців деякі політичні сили, їм не допоможуть. Бо наш український народ – мудрий і зможе відрізнити правду від брехні!

Сьогодні у Тернополі утворять “живий” ланцюг

Вибори 2012 – час об’єднання настав!