Заява голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди щодо запровадження цензури на місцевому телеканалі

Поділитися

Нинішня центральна влада здійснює систематичний наступ на конституційні права українців. Відтак стан свободи слова українських мас-медіа значно погіршився. За совєцьким прикладом на державному телебаченні цілодобово проводиться пропаганда діяльності Президента, його місцевих намісників та органів центральної влади. Державні телеканали з інформаційних перетворилися на «канали адміністрацій». Кричущим виявом спроби запровадження цензури стала відмова Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії транслювати пленарні засідання Тернопільської обласної ради.

Для забезпечення відкритості та прозорості роботи Тернопільської обласної ради та інформування жителів області про найважливіші питання суспільно-політичного життя краю депутати Тернопільської облради п’ятого скликання у 2009 році ухвалили рішення про запровадження прямих телетрансляцій пленарних засідань на телеканалі «ТТБ» Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії.

Протягом майже трьох років не було ніяких перешкод із телетрансляціями (хоча у той час відбувалися і президентські вибори, і місцеві). Проте з 1 січня 2012 року ТОДТРК відмовилася транслювати сесії облради. Генеральний директор Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії Роман Заяць надіслав лист про відмову здійснення телевізійних трансляцій. За словами директора, таку вимогу поставили перед усіма регіональними телерадіокомпаніями і пов’язана вона з новими підходами до формування «Державного контракту на виконання державного замовлення на виробництво і розповсюдження теле- та радіопрограм на 2012 р.»…, а також проведенням у 2012 році виборів до Верховної Ради України.

Що це за «нові підходи» і новий погляд на виборчий процес? Чому так раптово помінялися пріоритети в питанні інформування громади про те, як насправді працює Тернопільська облрада. Тепер обласне державне телебачення, напевно, «фільтруватиме» за поданою з Адміністрації Президента або ОДА інструкцією кожне слово опозиційних тернопільських політиків. Відтак мешканці нашої області не зможуть бачити хто і як голосує в Тернопільській обласній раді, хто як себе поводить і як турбується про добробут мешканців краю в прямому ефірі. Замість об’єктивних прямих включень людям «згодовуватимуть» відрежисовані біло-синьою командою сюжети — з «правильними» коментарями, з «правильними» політиками», серед яких вже напевне не буде опозиційних до влади облич.

Фактично, телерадіокомпанія, яка фінансується за рахунок платників податків (а точніше з наших кишень), позбавляє тернопільчан можливості контролювати роботу депутатів ради, яких вони обрали. Відмова від телетрансляцій сесій обласної ради спрямована на те, аби зробити громаду сліпою та глухою, а опозиційні до чинної влади сили залишити без голосу. Тому розцінюю це як вияв цензури та спробу обмежити конституційне право громадян на інформацію про роботу органів місцевої влади.

Подібна ситуація і у Львівській області. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення позбавила ефірного мовлення комунальне підприємство «Телекомпанія «Львів-ТБ», засновником якого є Львівська облрада. «Львів-ТБ» був одним із небагатьох ЗМІ, завдяки якому львів’яни могли спостерігати прямі трансляції сесій рад та чути правду від опозиційних депутатів та політиків.

Крім того, цього року за рішенням Нацради більшість місцевих телекомпаній (за винятком державних телерадіокомпаній, підпорядкованих центральній владі та підконтрольних обласним адміністраціям) були позбавлені можливості отримати ліцензії на цифрове мовлення. Очевидних причин для такого рішення не існує, адже при підготовці до участі в конкурсі вони дотрималися всіх умов, надали повні пакети документів та концепції мовлення. Жодних пояснень телекомпанії не отримали. Очевидно, що такі дії спрямовані на знищення опозиційного мовлення.

Наразі повертаються часи «темників». Редакторам у письмовому режимі, напевно, знову вказуватимуть, про що писати, а про що — ні. Однак наміри центральної влади заглушити голоси  непідконтрольних їй рад – марні. Зокрема, Тернопільська обласна рада знайде механізм донесення до громади правдивої інформації про діяльність найвищого представницького органу області, обраного місцевою громадою. Закликаю всіх журналістів чинити опір цій владі, спільно боротися за свободу слова, за соціальні та національні права українців!

Юрій Туниця: „Християнські цінності – фундамент, який може змінити антиекологічну економіку”

Найважливіша – бюджетна сесія обласної ради не транслювалась