Заступник голови Верховної Ради заявив, що “Тернопільщина взагалі не чистить дороги” і найактивніше “ліпить писки” на біг-борди

Поділитися

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка, який проаналізував соціальну та політичну ситуацію в Україні, а також презентував журналістам «Український щорічник» на 2012 рік.

Проект «Українських щорічників» започатковано М. Томенком для створення «посібника українських патріотів».
Політик прокоментував: «Українські щорічники» потраплять і до бібліотек та шкіл. Я є ідеологом щоденного патріотизму, який полягає в тому, щоб продовжувати кращі традиції Франка, Грінченка, щоденно провадити каменярську роботу. Слід робити хоча б невеличку роботу для своєї країни, але системно».
Порівняно з 2011 роком, поліграфічно зменшили площу для записів (за словами М. Томенка, навіть інтелігенція пише все менше і менше, у тому числі плануючи свій час). «Цей хитрий хід дав змогу більше наповнити щорічник змістовною інформацією. Тепер тут вміщено інформацію про понад 1000 персоналій української історії, кожен день містить до п’яти персоналій. Також кожну дату супроводжує афоризм дня, народний календар на щодень, статті про цікаві об’єкти України — культові споруди тощо», — сказав Микола Томенко.
У розділі «Що я зробив для України» замість трьох пунктів залишили один. На вихідні власників щорічника цього року «звільнили» від обов’язкової патріотичної роботи.
Доповідач поділився враженнями від поїздки (прибув на Закарпаття із Хмельницької області). «Дорога чітко демонструє специфіку кожної області, — сказав М. Томенко. — Тернопільщина взагалі не чистить дороги. Про Закарпаття важко сказати, адже все вже розтануло. Друга особливість, яку можна відстежити по дорозі, — традиційна українська забавка розміщувати свої портрети на білбордах. Найактивніше це роблять у Тернополі, мабуть, це найбагатше місто. На Закарпатті треба відзначити голову ОДА: він вітає, але портрета на білбордах немає. У нас модно, як у брежнєвські часи, розміщувати фото з дітьми, родиною, у полях і т. п.»
М. Томенко проаналізував питання бюджету та зазначив, що за нинішнього планування в деяких регіонах бюджетних коштів (на зарплати тощо) вистачить лише на дев’ять місяців. Заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло додав, що фракція «Батьківщини» в облраді виступила проти запропонованого (і, в результаті, — затвердженого) варіанта бюджету області. «Ми не можемо підтримати цей бюджет, враховуючи ситуацію у Верховній Раді та оцінку, яку він отримав від експертів», — сказав А. Сербайло.
Заступник глави парламенту також прокоментував україно-російські стосунки: «Я називаю це гарячою війною. Якщо за Ющенка тривала «холодна війна», то минулого року було найбільше в історії зустрічей представників української і російської влади, які радісно обіймалися, але у результаті немає жодних конкретних домовленостей, — сказав М. Томенко. — Вони не критикують один одного, але й не приймають жодного документа, який вселяв би оптимізм. Російській владі, щоб відвести увагу від падіння довіри до влади, зменшення рейтингу Путіна, треба знайти зовнішньополітичного ворога. І українці для цього підходять найкраще. Тому до завершення виборів у Росії не бачу жодного шансу для поліпшення українсько-російських відносин».
Про обговорюване об’єднання опозиції М. Томенко зазначив, що в документі, який повинен бути підписаний 22 січня опозиційними силами, мають бути сформовані спільні програмні цілі, укладено домовленість щодо роботи комісій, контролю за виборами, також пропишуть формування єдиного списку української опозиції в мажоритарних округах, сформулюють правила спільної діяльності в наступному складі парламенту.
«До березня ми повинні мати єдиний список від опозиції щодо мажоритарних округів. Якщо перетягнемо до літа, то матимемо проблему», — сказав політик.
Андрій Сербайло подякував гостю за прихильне ставлення до Закарпаття і за те, що політик приїхав поспілкуватися і на місці оглянути реальний стан речей, щоб у Верховній Раді говорити, знаючи ситуацію особисто.

У Тернополі вшанували пам’ять блаженнішого митрополита Василія

Суд засудив колишнього працівника УБОЗу на 5 років