EX.UA закривали заради кредиту МВФ?

Поділитися

Закриття EX.UA було демонстративним жестом української влади після візиту очільника Мінфіну Валерія Хорошковського до США, метою якого є отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду. Про це виданню DT.UA розповів високопоставлений співробітник Міністерства внутрішніх справ.

«Якби міліція хотіла закрити піратські канали, то давно б це зробила, разом з ринком Петрівка, сотнями інших інтернет-сайтів. Просто закрити саме EX.UA США вимагають уже два роки», — відзначило джерело.

«Але жоден генерал не зацікавлений у захисті авторських прав закордонних правовласників, оскільки це його особиста стаття доходу. У цьому разі можна сказати, що міліція душею була з народом, що протести та блокування сайтів стали зручним приводом, який дав керівництву МВС змогу послатися на суспільний резонанс і швидко відновити роботу EX.UA», — додав він.

Цікаво, що рівно 10 років тому – 31 січня 2002 року (EX.UA закрили 31 січня 2012 року) Леонід Кучма підписав Указ «Про невідкладні заходи посилення захисту прав інтелектуальної власності в процесі виробництва, експорту, імпорту і розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування», яким доручив Кабміну протягом місяця створити при Міністерстві освіти й науки підрозділ інспекторів з питань інтелектуальної власності.

Ці інспектори, за пропозицією президента, мали бути постійно прикріплені до підприємств, які виробляють компакт диски. Окрім того, Кабінет міністрів мав контролювати обов’язкове маркування дисків спеціальними ідентифікаційними кодами.

Указ Кучми був спровокований тим, що через невиконання вимог по боротьбі з аудіо- і відеопіратами США ввели торгівельні санкції проти українського імпорту, які мали призвести до збитків у розмірі $75 млн.

За оцінками США (нагадаємо, мова йде про початок 2000-х), Україна щорічно експортувала в Європу 70–100 млн. CD; більшість з них — піратські.

Після підписання Указу Кучми було здійснено ще низку заходів, в результаті чого виробництво CD в Україні було повністю зупинене і перенесене в Росію.

04.02.12 19.30: У міністерстві внутрішніх справ спростували інформацію про закриття Ex.UA на догоду МВФ.

“Ця інформація не відповідає дійсності”, – сказав агентству Інтерфакс-Україна начальник Управління зв’язків з громадськістю МВС України Володимир Поліщук.

Він підкреслив, що “справа Ex.ua” – “це одна з безлічі кримінальних справ, які порушувала і розслідувала міліція”.

17 лютого у Тернополі пройде тренінг із ребефінгу

Сьогодні у Тернополі концерт Тамари Гвердцителі (відео)