Де у Тернополі можна нормально вилікувати кон’юнктивіти?

Поділитися

Сьогодні тема нашої розмови –  кон’юнктивіти.

Кон’юнктивіт  – це запальна реакція слизової оболонки ока (кон’юнктиви) на різноманітні подразники  і супроводжується характерним  симтомокомплексом. В наш час рідко можна зустріти людину, яка ніколи в житті не мала кон’юнктивіту, яку ніколи не турбували почервоніння очей, різь та дискомфорт, відчуття «піску» в очах. Серед великого різноманіття кон’юнктивітів найчастіше зустрічаються алергічні, бактерійні і вірусні кон’юнктивіти (хоча існують і інші – грибковий, дифтерійний, гонобленорея та інші).

Всі ці три різновиди мають як схожі ознаки так і суттєві відмінності. Наприклад: почервоніння, різь, дискомфорт та відчуття «піску» в очах характерні для всіх видів кон’юнктивіту, та існують відмінні ознаки, завдяки яким можна відрізнити аденовірусну від бактеріальної інфекції, герпетичний кон’юнктивіт від алергічного. Саме тому поставити правильний діагноз та призначити адекватне лікування може тільки кваліфікований лікар-офтальмолог в умовах очного кабінету обладнаного сучасною діагностичною апаратурою. При встановленні діагнозу лікар враховує не тільки стан очей, але й сезон (осінь-зима найбільш розповсюджені вірусні  і бактерійні  кон’юнктивіти, весна-літо – алергічні);загальний стан пацієнта – наявність або відсутність ГРЗ, висипки на шкірі, захворювання ЛОР-органів і, при необхідності, призначає додаткові обстеження: консультація інших спеціалістів, посів виділень,       загальні аналізи тощо.

Різні причини виникнення кон’юнктивітів (віруси, бактерії, алергічні реакції) вимагають призначення принципово різних медикаментозних препаратів. Ліки, які допомагають при алергічному кон’юнктивіті протипоказані при вірусних та бактерійних процесах, а антибіотики, які допомагають при інфікуванні бактеріями небажано  застосовувати при наявності алергії, тому що самі медикаменти є досить потужними алергенами. Тому самолікування неприпустиме.

На прийомі у кожного окуліста часто бувають пацієнти, які лікували кон’юнктивіт препаратами, що абсолютно не показані при даному захворюванні, проте їх дуже рекомендували в аптеці або порадили сусіди і всі дивуються, чому такий чудовий препарат до того ж не дешевий, який за три дні вилікував колегу (сусіду, родича)  їм зовсім не допомагає, а стан ока навіть погіршується. В результаті такого лікування втрачено час, гроші, а захворювання переходить в хронічну форму або ускладнюється і лікувати  його необхідно значно довше і дорожче. Тому хочеться  ще раз наголосити: при появі почервоніння, дискомфорту, сльозотечі, світлобоязня – не відкладайте візит до лікаря, а якщо до цих скарг приєдналися болі в очному яблуці, відповідній половині голови з погіршенням гостроти зору, в такому випадку до офтальмолога слід звернутись негайно.

З настанням сезону холодів приходить сезон вірусних та бактерійних кон’юнктивітів. Вони часто циркулюють у великих  колективах, в садочках та школах. Часто кон’юнктивіти супроводжують простудні захворювання, ГРВІ та ГРЗ. І лікувати ці патології треба разом.

Прогноз лікування кон’юнктивітів благоприємний: захворювання закінчується одужанням пацієнта при своєчасному та правильно підібраному лікуванні. Виключення можуть становити алергічні, так звані сезонні алергії – реакція на цвітіння тополі, сінний кон’юнктивіт. Лікування цих патологій вимагає послідовності, терпіння і може тривати весь час цвітіння тієї рослини, яка спричинила алергію.

Слід пам’ятати, що попередити захворювання легше, ніж його лікувати.

Необхідно лише дотримуватись простих, всім відомих правил:

• мити  руки з милом після прогулянки на вулиці, контакту з тваринами

• вчасно лікувати ГРЗ та ГРВІ,

• уникати контакту з хворими, в яких сльозяться чи закисають очі

• не користуватись чужою косметикою, предметами особистої гігієни (рушники, носовички тощо).

• при сезонній алергії завчасно починати лікування.

 

Дбайте про себе, бережіть своє здоров’я!

 

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус

Ягодинська Наталя Олександрівна

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:

м. Тернопіль,

вул. Живова,28,

Поліклініка Медікус

Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57,

40-05-17

 

Казкар з Копичинець написала найліпшу казку (відео)

Голова Тернопільської облради зізнався, що даремно протирає штани на посаді четвертий рік!!!