На Тернопільщині вшанували пам’ять Головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Поділитися

 

4 березня голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь взяв участь у заходах із вшанування пам’яті головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича з нагоди 62-ї річниці з дня загибелі генерала.

Урочистості відбулись в селі Заболотівка Чортківського району Тернопільської області. У 1945 році тут була облаштована повстанська криївка, з якої Тарас Чупринка здійснював інспектування підрозділів УПА-Південь.

У пам’ять про ці події з ініціативи сільського голови, члена Конгресу Михайла Фойдюка та голови Чортківської районної організації Конгресу Івана Вівата в селі споруджено погруддя легендарному командиру. Тепер патріотична громадськість Тернопільщини щороку збирається на цьому місці у день народження та день смерті легендарного командира УПА Тараса Чупринки.

Урочисті заходи розпочались із панахиди, яку відслужили владика Бучацької єпархії УГКЦ Дмитро Григорак, парох с. Заболотівка о. Ігор Лесюк та отці сусідніх сіл о. Роман (с. Сосулівка), о. Микола (с. Милівці), о. Олег (с. Мухавка).

До підніжжя погруддя легендарного командира УПА Голова Конгресу Степан Брацюнь разом із очільником Тернопільської ОО Конгресу Іваном Білахом та головою Тернопільської МО Конгресу Володимиром Ткачем поклали квіти. Вшанувати пам’ять Романа Шухевича прибули голова Чортківської районної ради Володимир Заліщук, голова районної державної адміністрації Ярослав Стець, голова Тернопільської обласної спілки політв’язнів та репресованих Ігор Олещук, заступник голови Тернопільської ОО ВО «Свобода» Олег Сиротюк, народний депутат України І скликання Володимир Колінець.

Про жертовність Романа Шухевича як взірець для наслідування для сучасних українських політиків, військових, молоді сказав у своїй промові  перед учасниками урочистого віча біля пам’ятника Головному командиру УПА Голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь.

«Роман Шухевич добре усвідомлював свою роль під час української національно-визвольної боротьби. В одному зі своїх наказів він писав, що гордий тим, що доля йому судила стояти на чолі армії героїв, рівної якій не знає історія України», – сказав лідер Конгресу.

Він наголосив, що на цих урочистостях мали б віддавати честь Командиру УПА українські військові.

«Проте сьогодні українська влада не відмежувалася від колоніальної політики імперської Росії та своїми діями значною мірою наслідує совєтський окупаційний режим, який послідовно знищував все українське. Це підтверджується засиллям проросійських чиновників  у державних структурах, зокрема в уряді, Адміністрації Президента, армії, міліції, Службі безпеки», – підкреслив політик.

Голова Конгресу закликав українських патріотів і далі боротись за Українську державу, як боролися за неї наші героїчні попередники.

Голова Чортківської районної організації Конгресу Іван Віват, виступаючи на віче, розповів про Романа Шухевича не тільки як талановитого військовика, політичного і державного діяча, а і як успішного підприємця, обдарованого музиканта, інженера.

«Але в час, коли Україна потребувала рішучих безкомпромісних чинів, він обрав шлях воїна – захисника рідної землі», – наголосив Іван Віват.

Під час віче лунали патріотичні пісні у виконанні церковного хору храму Святої Трійці с. Заболотівка під керівництвом Василя Пасечки.

Прес-служба Тернопільської ОО КУН

Начальник управління з питань фізичної культури та спорту Тернопільської облдержадміністрації зранку працює на Януковича, а ввечері критикує. Як “ударний” політик

Міський голова Тернополя з 7 березня буде їздити лише з тверезим водієм