На тернопільському ринку писанкарка з Теребовлі Галина Кушка розписує страусині яйця і продає по 180 гривень

Поділитися

Як розповіла тернопільській інтернет-газеті «Про все» пані Галина,  займається вона писанкарством вже понад 20 років. Жінка каже, що працювала у Польщі, а згодом переїхала в Україну, але таке унікальне ремесло не залишила. Розмальовує яйця різними техніками – від найстаріших до модерних. «Роблю, як наші бабусі, прабабусі писали воском, тими писачками малювали яйця на свіжих – можна на варених, можна й на сирих. А можуть бути на випущених яйцях. Не знаєте як то? Яйця запускають в піч, щоб загартувалися, тому що анілінові фарби повинні не злазити з яйця».

Тернополяни з цікавістю оглядають роботи жінки від найменших перепелиних яєць до страусиних.

Писанкарка не робить таємниці із свого ремесла, не тримає секретів, а щиро розповідає, що  одна з давніх технік писанкарства на дереві.

–  Ось це було на яйцях, он космацькі яйця, а це на дереві, – демонструє жінка. Писачками пишуться фарбою і зверху покриваються лаком. Найновіша модна в Україні –  страусині ферми. Тепер люди цінують усе, кожну копійку, тому, щоб тії яйця не пропадали і вирішили й такі яйця розмальовувати .А нині вони дуже модні

Коштує страусина писанка 180 гривень. Кожна – як авторська робота має підпис майстрині. На писанках пані Галина залишає не розмальоване місце.

-Людям особливо приємно, – каже майстриня. Я підписую на таких от яєчках – є з другої сторони пусте місце і я підписую іменні яєчка – для Степанка, для Ігоря, для Андрійка. Це ніби новинка, розумієте, якщо ви даруєте звичайне яйце воно ніби для всіх, а якщо написано ім’я, це означає спеціально для тебе. У давнину,  як виходили люди з церкви, то дарували писанки одне одному. Писанки подарувати ше якраз з іменем, значить людина думала про вас, готувалась. Особливо цінували це молоді дівчата і хлопці.

Щоб купити писанку у майстрині треба викласти від 4 до 180 гривень.

 

31 Березня – станичне «Свято Патронів». Патронат Надала і Кайди відпочиває

Як мер Тернополя і неграмотна “свободівська братва” втілює в життя ідеї Табачника, або Як у Тернополі з’явився Лучаковський замість Лучаківського