У «тіньовому» секторі Тернопільської області сьогодні перебувають близько 100 тисяч осіб

Поділитися

У Тернопільському прес-клубі відбувся семінар «Підвищення соціальної відповідальності бізнесу – запорука зростання зайнятості». Відкрила захід перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська. Зокрема, вона зазначила, що однією із головних проблем ринку праці України є значні обсяги «тіньової» економіки, які згубно впливають на ситуацію в сфері зайнятості: насамперед, зменшуються надходження доходів на всіх рівнях, руйнується кредитно-грошова система, знижується ефективність макроекономічної політики. Виплата “тіньової” зарплати позбавляє громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію у майбутньому. За підрахунками експертів в «тіньовому» секторі області сьогодні перебувають близько 100 тисяч осіб. Тільки вивід цих людей з «тіні» хоча б на мінімальну заробітну плату дозволив би збільшити річні надходження до бюджету, в Пенсійний та інші соціальні фонди на 692 млн. 520 тис. грн.

Доповідач зупинилася на заходах, які вживає служба зайнятості Тернопілля, щодо працевлаштування незайнятих громадян на легальні робочі місця. Так, за станом на 23 березня ц. р. за направленнями базових центрів зайнятості проходили професійне навчання або підвищували кваліфікацію 1850 безробітних за 136 професіями, спеціальностями та напрямками. Завершили навчання 1156 осіб, із них 576 працевлаштовано. До оплачуваних громадських робіт вдалося залучити понад 1600 безробітних. Загалом за сприяння обласної служби зайнятості з початку 2012-го забезпечено роботою 3460 незайнятих осіб, у тому числі 148 – шляхом надання дотацій роботодавцям на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, 70 – за рахунок одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

«Але соціальні послуги, – зауважила Олександра Островська, –  місцеві центри зайнятості надають не лише незайнятим громадянам за місцем реєстрації, а й іншим групам населення, а саме: тим, хто працює, але бажає змінити роботу; членам особистих селянських господарств; мешканцям інших областей тощо. Цьогоріч майже 600 осіб зазначених категорій отримували соціальні послуги в обласній службі зайнятості, з них понад 200 працевлаштовані за направленням служби».

До речі, з метою легалізації праці відповідно до чинного законодавства місцеві центри зайнятості реєструють договори між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками. Так, лише протягом цьогорічних січня-лютого зареєстровано 1833 відповідні трудові угоди. Всього ж в області за такими угодами продовжують працювати 21524 особи.

На семінарі зазначалося, що фахівці служби зайнятості Тернопілля на місцях контролюють дотримання підприємцями законодавства про зайнятість і наявність трудових договорів, а також працюють у складі робочих груп, створених при держадміністраціях, з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. За станом на 1 березня цього року вони були залучені до 202 відповідних перевірок. Виявлено 55 фактів використання найманої робочої сили без відповідного оформлення трудових відносин. У результаті проведеної роботи укладено та зареєстровано в центрах зайнятості 20 трудових договорів. А ще працівники обласної служби зайнятості лише з початку цього року провели майже 70 семінарів з роботодавцями з питань формування та ведення соціально-відповідального бізнесу, в тому числі 11 виїзних семінарів на територіях сільських (селищних) рад. За їх підсумками до центрів зайнятості додатково надійшло 413 інформацій про вільні робочі місця.

Начальник відділу розвитку підприємництва та регуляторної політики головного управління економіки облдержадміністрації Микола Сурков розповів про те, що зараз на Тернопілля налічується понад 3,8 тисячі суб’єктів малого підприємництва, крім того, діють 28,2 тисячі підприємців-фізичних осіб. Торік від представників малого бізнесу до місцевого бюджету надійшло 377,6 мільйона гривень, а це четверта частина від усіх бюджетних надходжень. За рахунок розвитку підприємницької діяльності у 2011 році було створено понад 7,9 тисячі нових робочих місць, зареєстровано 656 малих підприємств та 3,5 тисячі приватних підприємців. Однак негативом є те, що 316 малих підприємств та більше 5 тисяч підприємців-фізичних осіб минулоріч знялися з реєстрації. Відповідно до постанови Кабміну від 18.05.2011 розпорядженням голови ОДА в області утворено регіональну раду підприємців. Її основними завданнями є сприяння у створенні дієвого механізму взаємодії всіх сторін соціального партнерства з метою формування та реалізації державної регуляторної політики, підготовка пропозицій щодо змін до нормативно-правових актів у сфері підприємництва, участь у підготовці проекту регіональної програми підприємницької діяльності та контроль за її виконанням, розвиток підприємницької ініціативи тощо.

Про відповідальність роботодавців за використання нелегальної праці вів мову перший заступник начальника Територіальної державної інспекції праці у Тернопільській області-заступник головного державного інспектора праці області Володимир Зюлковський. Він наголосив, що торік інспектори праці перевірили 337 підприємців-фізичних осіб, які використовували у своїй підприємницькій діяльності працю 542 найманих працівників. Наслідком перевірок стало те, що 379 роботодавців були притягнуті до адміністративної відповідальності, а на 64-ох матеріали передані в органи прокуратури і щодо 33-ох підприємців порушено кримінальні справи. Зі 175 найманими працівниками трудові відносини вдалося легалізувати завдяки реєстрації роботодавцями трудових угод в центрах зайнятості.

Голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний назвав 7 критеріїв соціально відповідального бізнесу. Це – дотримання законодавства у сфері праці, рівень заохочення працівників, належна охорона праці, підвищення кваліфікації працюючих, випуск якісної продукції, сплата податків і меценатство, тобто участь у соціальних проектах. Він підкреслив, що в суспільстві треба виховувати добросовісність і порядність, тоді й бізнес буде не варварським, а цивілізованим.

Про тісну співпрацю зі службою зайнятості в питаннях організації оплачуваних громадських робіт, надання дотацій роботодавцям на створення додаткових робочих місць  для працевлаштування безробітних, добору працівників, в тому числі через профпідготовку, говорили міський голова Хоросткова Ганна Олійник, приватні підприємці з Тернополя Олександра Германюк, Ігор Вовк та представник ТОВ «СЕ Бортнедце – Україна» Світлана Чорна.

Учасники семінару дійшли спільної думки, що лише просвітництвом «тінь» не подолати. Бізнес сам по собі не стане соціально відповідальним. Детінізація економіки потребує, насамперед, вдосконалення чинного законодавства та скоординованих зусиль органів влади і контролюючих структур. Було висловлено сподівання, що виконання нещодавно оприлюднених соціальних ініціатив Президента України суттєво змінить наше життя на краще.

Семінари на таку ж тематику провели усі центри зайнятості області.

 

 

.

Річку Серет у Великій Березовиці забруднили на 250 тисяч гривень

Як співав Віктор Павлік в дитинстві (ексклюзивний запис)