За 2011 рік у Тернопільській області створено 23 тис. робочих місць. На папері

Поділитися

Комісії гуманітарного напрямку розглянули питання щодо програм соціально-економічного та культурного розвитку краю напередодні 43 сесії Тернопільської обласної ради
Зокрема, йшлося про звіт Тернопільської обласної державної адміністрації про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2011 рік та про  програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2012 рік.

У засіданні взяли участь члени постійних комісій обласної ради  з питань: регламенту, депутатської етики та організації роботи обласної ради, законності та правової політики,  здійснення демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави, соціальної політики та праці, міграції, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, освіти,  науки,  молодіжної політики,  спорту, туризму та курортно-рекреаційної діяльності, охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства, духовності, культури, свободи слова та інформації та керівники профільних управлінь облдержадміністрації, а також заступник голови ОДА Василь Гецько.

Засідання провів заступник голови облради Олег Боберський.

Про те, що «програма соціально-економічного та культурного розвитку області за 2011 рік виконана на 111%» говорив Ігор Іващук, перший заступник начальника головного управління еконономіки облдержадміністрації. На думку фахівців ОДА, «виконання заходів Програми соціально-екомічного та культурного розвитку області за 2011 рік сприяло економічному зростанню та підвищенню соціальних стандартів життя населення».

Разом з тим Ігор Іващук піддав критиці виконання програми за певними напрямками Шумським районом, Підволочиським, Підгаєцьким, Кременецьким та іншими. А також йшлося про проблеми спиртової галузі, будівельної галузі, «животіння» тваринництва.

Попри це, депутати відзначили невідповідність звіту із реаліями життя мешканців краю, особливо віддалених районів.

Про болюче питання – кредиторську заборгованість у сумі 18 мільйонів –  нагадали виступаючому члени спільного засідання.

За показниками ОДА, за 2011 рік в області «створено 23 тис. робочих місць». Проте депутати підкреслили, що в основному це сезонні робочі місця, коли працівників винаймали на збір сільськогосподарського урожаю.

Багато питань виникло і до боргів навчальних закладів області перед організаціями, які виконували ремонті та будівельні роботи, зокрема, облаштування внутрішніх вбиралень. У деяких районах ці заборговані суми сягають двох мільйонів гривень.

Депутати наголошували, на дисбалансі у  розподілі бюджетних коштів для різних районів – для ремонту доріг, розвиток культурних закладів, закладів соціальної сфери, залученню інвестицій, закордонних програм сприянню сталому розвитку. Учасники засідання підкреслили, що дивним чином райони, про поліпшення соціально-економічної бази яких так дбає виконавча гілка влади,  входять до певних виборчих округів. Натомість інші, не такі електорально привабливі, залишаються забутими.

З певними зауваженнями, пропозиціями та завданнями ОДА члени спільного засідання прийняли рішення винести звіт на обговорення 43 сесії Тернопільської обласної ради.

Також гуманітарні комісії рекомендували винести на сесію обласної ради  Проект програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2012 рік, яку репрезентував також перший заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Ігор Іващук.

Соціальне сирітство, патріотизм, збереження історії нашого народу обговорювали діти

4 березня відбудеться мітинг-реквієм пам’яті Героя України Романа Шухевича