Які здирства запроваджені на випускний-2012 у Тернополі? (обговорення)

Поділитися

Про витрати на випускний щороку у тернопільських ЗМІ пишуть чимало статей. У публікаціях йдеться  про модні тенденції, фасони плать і прогнози кольористики свята. Згадуються проблемні моменти вступних кампаній. І дуже зрідка йдеться про обов’язкові побори з батьків випускників. До тернопільської інтернет-газети «Про все» звернулась обурена мати випускника, який навчається у одній із шкіл на масиві «Дружба». Жінка розповіла шокуючі факти. Пропонуємо вам почитати розмову і написати у коментарях, які ж побори запроваджено цього року у вашій школі, де навчається ваша дитина. Сподіваємось, що активне обговорення проблеми, оприлюднення вражаючих фактів чи не з кожної школи Тернополя, зменшить «апетити» не надто скромних педагогів і випускний -2012 пройде у більш-менш цивілізованому руслі.

–          На початку навчального року новий директор  школи говорив, що в ресторан з випускниками піде лише класний керівник. Тепер, виявляється, йде 15 вчителів. У нас в класі є такі батьки, які за свою дитину ледве спроможні заплатити в ресторан, а за педагогів мусять. А це не дешево – 250 гривень за людину. У нашій школі два класи випускних. Я розумію, що таке здирництво є у кожній школі. На роботі спілкуюсь з колегами, які теж мають випускників, то всі кажуть – надзвичайно багато грошей вимагають ті вчителі.  На закінчення школи класним керівникам треба робити надзвичайно дорогі подарунки.

–          У 1995 році, коли автор цих рядків закінчував 9 школу, то викладачка з фізики відмовилась від золотого ланцюжка з кулончиком, бо не сподобався. Відкритим текстом вимагала кращого подарунка – дорожчого.

–          У нас збирають 2000 гривень.

–          Це як? У конверті гроші.

–          Так.

–          Йолки-моталки. Це вже як хабар…

–          Класному керівнику  запропонували вибрати подарунок. Вона прямо спитала – на яку суму я можу розраховувати. Кілька активістів, чиї діти ще на щось там претендують,  заявили, що треба дати їй 2000 гривень. Мовляв, нехай собі купляє.  Це не можливо сказати, що вчителька сказала. Але кілька батьків таке «мутять».

–          Їхні діти мають отримати медаль чи ще якісь блага для вступу?

–          Так.

–          Тому у вас така ситуація. Але ж більшість батьків мають дітей середнього рівня. Чому не скажуть слово проти цього?

–          Та я вас прошу. Хіба ви не знаєте нашої системи? Он на день народження у березні класному керівнику віддали 1000 гривень.

–          Чи кожному вчителю щось куплятимуть на випускний?

–          Цього не знаю. Поки вирішили 24 букети купити. Але це по 100 гривень мінімум. Це не жарти.

–          А  директору школи, напевно, теж якийсь подарунок?

–          Цього не знаю. Тому нічого сказати не можу. Але діти закінчують школу, а батьки випускників змушені ще ремонт класу робити!

–          Це як так?

–          А от так заявили, що потрібно здавати гроші на ремонт класу! Правда дрібна сума, але сам принцип! Ми ж робили капітальний ремонт класу, коли діти перейшли в 10 клас! Чи тепер буде 20 чи 30 гривень,  я вважаю, що кожна гривня в сумі дає у загальному величезні затрати для сімейного бюджету. Якщо ж вдуматись, то значна частина цих витрат не є обов’язковими.

–          Я згідний з вами.

–          Переконана, що таких батьків як я, є багато. Найбільше мене вбиває, що на початку навчального року новий директор заявив, що ви, шановні батьки, не тратьтеся, зараз криза економічна, вчителі наші не підуть на випускний в цілях економії. Сьогодні, виявилось, йде директор і 15 вчителів!Жах!!! Я розумію, що йдуть класні керівники і директор, але 15 педагогів – це занадто. У нашому класі ще пів десятка батьків не здали кошти за своїх учнів! Просто не мають за що!!!! А тут «нове щастя» підвалило! Комусь з батьків також треба йти на випускний, у щось одягнутись. Ви зробіть таку таблицю, розпишіть усе це…туфлі, плаття, перукарня… Нехай вдумаються освітяни, що вони роблять. На початку навчального року на батьківських зборах було обговорено все. Порахували, що затрати на рік з випускним становитимуть 1700 гривень. У жовтні ми здали 200 гривень, потім 1000. До кінця навчального року здала більшість заплановану суму. А весною нам почали розказувати, що частину грошей дали на ремонт  фундаменту  школи.  На днях, на батьківських зборах нам повідомили, що найняли телеоператора на випускний, якому треба заплатити 6400 гривень! По 30 доларів з учня…

 

Поспілкувавшись зі справедливо обуреною жінкою, «Про все» вирішило не писати таблички, щоб не виглядала вона середньо статичною і штучною Пропонуємо усім бажаючим коментаторам писати де дешевше чи дорожче купити плаття чи зробити зачіску, поділитись власним досвідом батьків, які вже пережили випускний і можуть порадити з власного досвіду як вчинити краще.

І на завершення.

Торік інтернет-газета «Про все» писала про приховування жовтухи у 16 школі. Тема набула надзвичайного резонансу. Тодішнього директора Бориса Кордубу було звільнено. Сподіваємоcь, що керівництво тернопільської міської ради у гуманітарній сфері візьме на контроль скарги батьків і допоможе їх вирішити у цивілізованому руслі.

У Тернополі свободівський мер вшанує 65-річчя операції “Вісла”

Українське агрострахування стандартизується