«Київстар» запрошує побачити 5 унікальних ратуш

Поділитися

Захід України багатий на старовинні історичні будівлі. «Київстар» запрошує відправитися у фото-тур по найголовнішим адміністративним будівлям середньовіччя — міським ратушам — на сайті проекту «Поділіться любов’ю до України» iloveukraine.com.ua.

Будівля ратуші — найчастіше центральна точка стародавніх міст. Це серце самоврядування міста, саме слово «ратуша» з німецької переводиться як «рада» і «будинок». Особливо поширені такі адміністративні будівлі на заході України. І «Київстар» запрошує вирушити у віртуальній фото-тур ратушами західних міст на сайті проекту «Поділіться любов’ю до України» iloveukraine.com.ua.

Ратуша у Львові — найвища з українських ратуш. 65-метрова будівля розташована у центрі Львова, на площі Ринок. Її звели у 1827 році на місці дерев’яної, яка згоріла ще у XIV столітті. Щоб піднятися на верхівку львівської ратуші, потрібно подолати 408 сходинок, але це того варте. На верхівці вежі є оглядовий майданчик, з якого відкривається мальовничий вид Львова у 360о.

Чернівецька ратуша дуже схожа на львівську, але на 14 років молодша та на 6 метрів нижча. Раніше вона використовувалася не тільки як адміністративний центр, а й як пожежна каланча — на її верхньому балконі постійно чергував пожежний. У разі необхідності він сповіщав місто про пожежу та вказував напрямок, куди бігти з водою, вдень вивішуючи червоний прапор, а вночі — запалюючи ліхтар. За останні 8 років у Чернівцях сформувалася оригінальна традиція: щороку 12 листопада рівно о 12.00 на балкончик, де раніше стояв пожежник, виходить трубач у народному вбранні та на чотири сторони грає мелодію відомого земляка Степана Сабадаша «Там, на тому боці, там живе Марічка».

Ратуша у Мукачеві має яскраво-зелений колір, тому не помітити її неможливо — будівля відразу кидається в очі, щойно потрапляєте на центральну площу Мукачева. Її збудували у 1903-1904 роках за проектом будапештського архітектора Яноша Бобула-молодшого. За радянських часів місто керувалося з іншої будівлі, але з початку 90-х років мер разом з колегами знову оселився саме в цій будівлі.

Наступне місто — Кам’янець-Подільский. Ратуша тут розташована у самісінькому центрі старого міста та є улюбленим місцем для фото у молодят. Офіційних рішень тут вже давно не ухвалюють. Історія будівлі магістрату починається з моменту отримання містом Магдебурзького права, тобто з XIV століття. Особливу увагу варто звернути на годинник, якому вже чверть тисячоліття, та експозицію «Суд середньовічного Кам’янця» у підвалі.

Ратуша в Івано-Франківську на площі Ринок — четверта за ліком в місті. Їх тут почергово зводили починаючи з 1666 року. З ХХ століття будівля перестала бути адміністративною, але досі залишається єдиною в країні цивільною спорудою з позолоченим куполом. Серед усіх ратуш ця вирізняється особливим фасадом, адже вона зведена у стилі модерн.

«Київстар» розпочав національний проект «Поділіться любов’ю до України» з метою об’єднати українців навколо краси своєї країни. Компанія закликає поділитись своїми враженнями та фотографіями мальовничої України на порталі iloveukraine.com.ua. Розмістити фото дуже просто: завантажити його безпосередньо на сайт або відправити як MMS-повідомлення зі свого мобільного телефону на безкоштовний номер 380 (для абонентів «Київстар»).

 

Якою буде погода на Великдень в Тернополі?

Орест Муц про Великдень (відео)