На Тернопільщині завершилася лісокультурна кампанія-2012

Поділитися

На Тернопільщині завершилася лісокультурна кампанія-2012

Нелегкою видалася цьогорічна весняна кампанія з посадки лісових культур для тернопільських лісівників. Основною причиною стало випадання значної кількості опадів. Погода то снігом, то дощем з грозою пригощала тернопільські грунти, тож працівникам лісової галузі доводилося підлаштовуватися під її примхи і вибирати будь-яку погожу днину, аби вчасно завершити всі лісокультурні роботи.

Свої корективи внесло і зменшення площ для лісорозведення, адже незважаючи на те, що земель, непридатних для ведення сільського господарства в Тернопільській області є достатньо, і, згідно з загальнодержавною програмою «Ліси України», потрібно доводити лісистість Тернопільщини до оптимальної – 20% при наявних 13,7%, лісова галузь Тернопілля потребує передачі цих земель. Однак на виготовлення державних актів потрібно як чимало часу, так і значну кількість коштів і якщо час можна ще якось викроїти, то з грошима не все так легко.  Тож цьогоріч нових лісів створено на 50-гектарній площі, в основному за рахунок нелісових земель лісових господарств.

Нагадаю, що цьогорічна лісокультурна кампанія включала в себе як посадку, так і посів основних видів порід лісокультур. Серед них значну частку зайняв дуб звичайний (згідно з програмою «Діброва» – виведення нецінних порід дерев та заміна їх цінною породою лісових культур – дубом звичайним). Лісовідновні культури з головною породою дуба звичайного створені на площі 465 га, що становить 80% від усіх створених лісових культур. Із них шляхом посіву жолудя дуба звичайного на площі 279 га або 60%.

Фактично станом на 23.04.2012 р. підприємствами завершено роботи з посадки лісовідновних культур та нових лісів. Зокрема, лісовідновні культури створено на площі 580 га, нові ліси на площі 50 га, що становить 100 відсотків до запланованого.

Плантаційні культури зі скороченим оборотом рубки створено на площі 62 га.

Захисні лісопосадки (нові ліси) створювалися в основному з сосни звичайної, виходячи з умов місцезростання прийнятих земель.

У розсадниках посіяно лісових порід на площі 6 га при плані 8 га. Роботи в лісових розсадниках з посіву лісових порід і закладці шкіл тривають.

Плантації новорічних ялин створено на площі 17 га, де закладено 82 тисячі штук або 100 відсотків до завдання.

Крім створення нових лісів підприємствами проводилося виправлення існуючих лісокультур (доповнення) на площі 778 га при плані 852 га, що в відсотковому значенні становить 91%. В тому числі доповнення захисних лісопосадок проведено на площі 163 гектари при плані 182, або 90 відсотків.

Увесь минулий тиждень спеціалісти лісового відділу разом із першим заступником начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігорем Гуменюком проводили інспектування ходу лісокультурної кампанії в усіх підприємствах, підпорядкованих управлінню. Перевіркою якості лісокультурних робіт охоплено 246 га лісових культур або 39 відсотків, в тому числі нові ліси – 34 га або 68 відсотків.

За даними перевірки лісові культури з оцінкою «дуже добре» створено на площі 84 га (35%), з оцінкою «добре» – 162 га або 65 відсотків.

До кінця квітня роботи з доповнення лісових культур та захисних насаджень буде завершено.

 

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

«Ваш імідж»

«Сумлінні платники податків-2011»