Наливайченко: Медична реформа влади – знущання над українськими громадянами

Поділитися

 

Запропонована урядом медична реформа – знущання над медичними працівниками та над українськими громадянами. Про це заявив Валентин Наливайченко під час зустрічі з колективом Бережанської лікарні в рамках кампанії «Слово народу – закон!»

За його словами, зміни в медичній системі, які пропонує уряд, – це цинічне урізання фінансування галузі, що може призвести до повного руйнування системи медичного обслуговування громадян.

«Реформа веде до скорочення лікарень та обмеження доступу до медичних послуг, в першу чергу для сільських мешканців та громадян, які проживають у віддалених районах», – відзначив Наливайченко.

Він нагадав, що більше ніж 90% виділених з держбюджету коштів піде лише на утримання мережі закладів охорони здоров’я, а на лікування громадян коштів майже не залишиться. Крім того, зменшено фінансування на боротьбу з туберкульозом, СНІДом та онкозахворюваннями.

«Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я зменшено майже в 4 рази. Це відбувається в той час, коли в лікарнях немає навіть найелементарніших речей для надання допомоги», – обурюється політик.

Натомість, як зауважив Наливайченко, на тлі зубожіння медицини влада не забуває дбати про себе. За його словами, лише на функціонування закритих медичних закладів Адміністрації Президента, Верховної Ради, МВС, Міністерства оборони передбачено майже стільки ж коштів, як на забезпечення всіх медичних закладів країни для звичайних громадян.

«Влада наживається на здоров’ї громадян. У 2012 році видатки на медичне обслуговування нардепів зросли на 22,6%, а також на 13,5% зросли видатки на утримання санаторно-курортного комплексу Управління справами Верховної Ради України», – відзначив Наливайченко.

Відтак, для реального реформування галузі необхідно скасувати видатки на окреме медобслуговування депутатів та керівного складу органів державної влади. Представники влади нарівні з усіма громадянами мають отримувати медичні послуги в звичайних лікарнях або оплачувати їх в приватних.
Крім того, на думку Наливайченка, реформування медичної галузі має відбуватися в напрямку поступового запровадження страхової медицини.
«Це сприятиме підвищенню якості медичних послуг та подоланню корупції в сфері охорони здоров’я», – підкреслив громадсько-політичний діяч.
У рамках зустрічі лікарі висловили власне бачення з приводу реального реформування галузі. Наливайченко наголосив, що усі ініціативи медиків будуть включені у програму дій об’єднаної опозиції, яка подбає про те, щоб ці пропозиції були у закріплені законодавстві.

22 квітня відбудуться змагання по дворовому спорті в місті Бережани

Наливайченко: В країні є гроші для чорнобильців