Наливайченко: В країні є гроші для чорнобильців

Поділитися

В країні є гроші для того, щоб виконувати соціальні зобов’язання перед чорнобильцями. Для цього треба зупинити марнотратство за держрахунок у вигляді найдорожчих вертольотів, автівок, ремонтів та інших атрибутів розкішного життя для чиновників. Окрім того, треба  навести лад у системі держзакупівель, через яку розкрадаються щороку десятки мільярдів гривень, – при тому, що на вирішення проблем чорнобильців потрібно лише 4,2 млрд.грн. Про це заявив Валентин Наливайченко під час зустрічі з представниками «Спілки чорнобильців» Бучацького, Бережанського, Монастириського, Козівського, Підгаєцького та Теребовлянського районів Тернопільщини в рамках кампанії «Слово народу – закон!»

«Влада маніпулює суспільною думкою, заявляючи що саме через чорнобильців чи афганців для інших пенсіонерів не буде коштів. Вона в своїх інтересах переписала «правила» для чорнобильців, щоб скоротити видатки, та встановила несправедливі критерії, щоб розсварити між собою чорнобильців і розділити їх на два табори. Нинішнім високопосадовцям вигідно протиставляти між собою різні категорії соціально незахищених громадян, щоб люди не могли об’єднатися для вирішення своїх проблем та зупинити розкрадання владою бюджетних ресурсів в шалених обсягах», – вважає Наливайченко.

 Він наголосив – зменшенням пенсій для більшості чорнобильців влада принизила людей, які ціною свого здоров’я ліквідовували аварію на ЧАЕС, та  змусила виходити на вулиці і вимагати захисту своїх прав. «Відмова виконувати соціальні зобов’язання під приводом відсутності ресурсів у бюджеті – це чергова цинічна спроба влади перерозподілити наявні ресурси у власних інтересах», – переконаний політик.

 При цьому влада не лише незаконно зменшила рівень соціального захисту чорнобильців та  перестала виконувати рішення судів, ухвалені раніше на користь чорнобильців, а ще й влаштувала репресії по відношенню до них із залученням  прокуратури, міліції й фінансової інспекції. Чорнобильський закон тепер підміняють постановами Кабміну та розпорядженнями Міністерства праці, через які виконання прийнятих судових рішень припинилося.  Таким чином, захистивши раніше свої права через суд, чорнобильці знову їх втратили через те, що Конституційний суд дозволив в ручному режимі змінювати зобов’язання держави перед чорнобильцями та іншими категоріями пільговиків.

 «Таке ганебне рішення є політично заангажованим, нівелює роль Конституції та створює дуже небезпечний  прецедент для системного наступу на інші права громадян. Одне з моїх завдань –  повернути функціонування держави в правове русло та відстояти право кожної людини на соціальний захист та гідний рівень життя, які гарантує Конституція», – наголосив Наливайченко.

 У свою чергу, представники «Спілки чорнобильців» передали Наливайченкові свої пропозиції, які, за словами політика, будуть включені до програми дій об’єднаної опозиції.

 

Наливайченко: Медична реформа влади – знущання над українськими громадянами

Тернопіль на 4-му місці серед 45 найбільших міст України за рівнем розвитку