Податкова знижка за навчання: особливості отримання

Поділитися

 У 2011 році я оплачував навчання своєї дочки в інтернатурі та сина – в позашкільному  платному навчальному закладі технічного напряму. Чи зможу я подати  декларацію та отримати податкову знижку на суму витрат, понесених у зв’язку з навчанням дітей?

Відповідає начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Стаття 166 Податкового кодексу України, а саме підпункт 166.3.3 регулює порядок та умови включення до складу податкової знижки платника податку сум, перерахованих на оплату вартості навчання. Передбачено, що до податкової знижки включається сума коштів, сплачених на користь навчальних закладів, для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї (який не отримує заробітну плату) першого ступеня споріднення. Згідно з вимогами Податкового кодексу членами сім’ї  фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Відповідно до п.1 ст. 43 Закону про освіту до вищих навчальних закладів належать: технікум (училище), коледж, інститут, консерваторія, академія, університет тощо. Аналогічну класифікацію вищих навчальних закладів дає Закон України про вищу освіту. У свою чергу, професійно – технічними навчальними закладами є: професійно – технічне училище відповідного профілю, професійне училище соціальної реабілітації, вище професійне училище, професійний ліцей відповідного профілю, професійно – художнє училище, училище – агрофірма, училище – завод, центр професійної освіти, навчально – виробничий центр, центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів, навчально – курсовий комбінат, навчальний центр, інші типи навчальних установ, що надають професійно – технічну освіту або здійснюють професійно – технічне навчання.

Витрати на навчання в таких навчальних закладах включаються до податкової знижки за підсумками звітного податкового року. У разі оплати батьками навчання дитини в дошкільних, загальних середніх та позашкільних навчальних закладах вартість такого навчання до податкової знижки не включається.

Інтернатура входить до структури вищої освіти, так як є невід’ємною ланкою у процесі підготовки у вищому навчальному закладі, і тому вартість навчання в ній Ви можете включати до податкової декларації для отримання податкової знижки. Хочу нагадати також, що дані витрати, які підтверджують факт оплати вартості навчання, повинні бути підтверджені документально. Такими документами можуть бути платіжні доручення, квитанції банку або відділення зв’язку, квитанції прибуткового касового ордера навчального закладу тощо. Також потрібно документально підтвердити ступінь споріднення члена сім’ї.

 

 

 

За час деклараційної кампанії свої доходи вже задекларували 138 державних службовців Тернополя і Тернопільського району

Особливості відображення податкової накладної