Великоднє послання архиєпископа і митрополита Василія Семенюка

Поділитися

Преосвященний Владико, Всесвітліші та всечесні отці,

преподобні брати і сестри монаших спільнот, брати семінаристи,

українські родини та парафіяльні громади,

дорогі брати і сестри, що несете хрест самотності і страждань,

люба митрополича спільното на Батьківщині та розкидана нуждою по чужих світах!

Усіх вас, дорогі у Христі, вітаю нашим християнським привітом, сповненим переможною Пасхальною радістю.

 

Христос Воскрес!

 

«Воскрес Христос і смерть скинута! Воскрес Христос і впали демони! Воскрес Христос – радіють ангели! Воскрес Христос – і нема ні одного померлого в гробі!». (св. Іван Золотоустий, Слово на Пасху)

 

Торжество Христового Воскресіння, яке сьогодні усіх нас зібрало у Божих храмах, сповнене тріумфом остаточної перемоги над смертю. Пасха Господня є переходом від смерті до життя, Христос своїм Воскресінням переміг смерть, найстрашніший прояв гріха. «Смерть поглинута перемогою. Де твоя, смерте, перемога? Де твоє, смерте, жало? Жало смерті – гріх, а сила гріха – закон. Нехай буде дяка Богові, який дає нам перемогу через Господа нашого Ісуса Христа». (І Кор. 15,55-57)

Смерть від тепер втрачає свою владу, Христос є єдиною дорогою від смерті до життя для кожної людини, що приходить у світ. Святий Апостол народів Павло навчає: «Христос Воскрес з мертвих, первенець серед померлих. Бо як смерть через людину, так через людину і воскресіння мертвих. Як в Адамі всі вмирають, так і в Христі всі оживуть». (1 Кор. 15, 20–22)

Христове Воскресіння приносить колись втрачену радість вічного життя, початок вічного життя в гармонії з Богом, який не покинув людину. «Святкуємо перемогу над смертю, знищення аду, іншого життя вічного початок, і, радіючи, оспівуємо того, що це вчинив, – єдиного благословенного отців Бога і препрославленого». (Канон Пасхи)

Радість Христового Воскресіння підбадьорює нас вже від тепер, не відкладаючи, стати учасниками цього якісно нового життя: «А коли ви з Христом воскресли, то шукайте того горішнього, де Христос перебуває, сівши по правиці Бога. Думайте про горішнє, а не про земне. Бо ви померли і життя ваше поховане з Христом у Бозі. Коли ж Христос, ваше життя, з’явиться, тоді й ви з ним з’явитесь у славі. Умертвляйте, отже, ваші земні члени: розпусту, нечистоту, пристрасті, лиху пожадливість, зажерливість – що є ідолопоклонство. За все це падає гнів Божий на неслухняних. Ви самі нещодавно поводилися так само, коли жили в тому. Тепер же відкиньте й ви все те геть від себе: гнів, лютість, злобу, наклеп, сороміцькі слова з ваших уст! Не говоріть неправди одне одному, бо ви з себе скинули стару людину з її ділами й одягнулися в нову, що відновлюється до досконалого спізнання, відповідно до образу свого Творця». (Кол. 3, 1-10)

У Воскреслому Христі відроджується справді нове життя, як для окремої людини так і цілого народу, сьогодні Господь кличе усіх без винятку: «Прийдіть, у цей врочистий день воскресіння, станьмо учасниками нового виноградного плоду божественної радості і царства Христового, оспівуючи його, як Бога, навіки». (Канон Пасхи)

Тільки з Воскресінням Ісуса Христа можемо наблизитися до розуміння значення Господнього Хреста та страждання у світі. Хрест, вказує на шлях до вічного життя і блаженства. «Вчора я був розіп’ятий з Тобою, о Христе; нині я багатий славою. Вчора я помер з Тобою; нині я сповнений життя. Вчора я був похований з Тобою; нині я воскресаю з Тобою.» (св. Григорій Богослов, Проповідь на Святу Пасху)

Віра у воскресіння спонукає нас власним життям свідчити розіп’ятого і воскреслого Христа за будь яких обставин та ніколи не впадати у відчай, завжди з надією жити і трудитись, преображаючи цей світ добром, «з Ним страждаємо, щоб з Ним і прославитись». (Рим. 8, 17)

У цей святковий радісний день, з незрівнянним духовним піднесенням вітаю любу митрополичу спільноту, рівно ж усіх людей доброї волі, словами пасхальних піснеспівів: «Воскресіння день, просвітімося торжеством і друг друга обнімімо! Промовмо: браття, і тим, що ненавидять нас, простім усе з воскресінням і заспіваймо: Христос Воскрес!..» (Утреня Пасхи)

Нехай Воскреслий Христос наповнить усіх нас непохитною вірою, надією та любов’ю, благословить радістю та єдністю.

Благословення Господнє нехай сходить на всіх Вас!

Христос Воскрес!

Воскресне Україна!

†Василій Семенюк,

архиєпископ та митрополит Тернопільсько-Зборівський

Лише 4 тернополянини на місяць отримали фінансову підтримку від держави, щоб розпочати свою справу

Великоднє послання Блаженнішого Святослава