Фірташеві теплиці біля Заліщиків будують вдень і вночі

Поділитися

Будівництво одного з найбільших в Україні тепличного комплексу в селі Синьків Заліщицького району Тернопільської області триває майже цілодобово. Робота розпочинається приблизно о 7 ранку і завершується близько 1-ї ночі.

 

На площі понад 20 гектарів вже встановлено каркаси сучасних теплиць, потужна техніка заливає фундаменти під наступні конструкції, опорні стінки тощо, прокладаються комунікації, йде підготовка до становлення газового опалення. Паралельно в селі облаштовується готель-гуртожиток для працівників майбутнього промислового об”єкта.

На будівництві працюють як деякі місцеві мешканці – земляки Дмитра Фірташа, так і робітники з Туреччини. За інформацією власних джерел порталу «Чернівці. Коментарі», платять українцям по 150 грн на день. Скільки отримують закордонні працівники – наразі невідомо. Керують будівництвом прораби, які, за словами людей, приписують майже половину зарплати робітників собі. Через те місцеві мешканці довго на будівництві не затримуються, враховуючи ще й те, що в їхніх власних господарствах у червні – урожай томатів.

Тим часом серед селян назріває обурення – через будівництво рух центральною вулицею села обмежено, встановлено об`їзди гравійними дорогами, куди також їздить і важка техніка: вантажівки, бетономішалки, у спекотну погоду над селом – хмара пилюки, що осідає на будинках та городах.

Люди незадоволені також діями сільського голови, яка, за словами деяких мешканців, працює закрито, не повідомляє мешканців села про рішення, що приймаються під час сесій, зокрема, про земельні ділянки, які віддаються в оренду чи користування фізичним та юридичним особам.

Дехто з мешканців села Синьків квапиться приватизувати свої присадибні ділянки, оскільки населений пункт розташований у рекреаційно привабливій зоні – на березі Дністра. Люди бояться, що не приватизовані ділянки їм “обріжуть” під будівництво туристичних комплексів. Тим часом керівництво сільради відмовляє у наданні дозволів, мотивуючи тим, що наразі село не має генерального плану розвитку.

Дмитро Фірташ у 2011 році взявся будувати в рідному селі Синьків Заліщицького району найсучасніший в Україні тепличний комплекс з вирощування помідорів та солодкого перцю. В цьому ж селі він вже спорудив новий будинок культури з бібліотекою, капітально відреставрував церкву, школу.

Як повідомляли «Чернівці. Коментарі», минулого року сотні гектарів чорнозему в Заліщицькому районі Тернопільської області аграрні структури, наближені до Дмитра Фірташа орендували без договорів оренди. Про це розповіли земляки олігарха.

За їхніми словами, вкінці 2011-го та на початку 2012-го року оригінали державних актів на земельні паї люди віднесли до сільради, там їм видали тільки ксерокопії. Через деякий час пообіцяли акти повернути, але вже більше 3 місяців люди не знають, де їх документи на землю і хто, хоча б формально, є орендарем.

 http://www.bukinfo.com.ua

У системі МММ почалась криза? Зменшено відсотки “заднім числом”!!!

Як голова Тернопільської облради оцінює першій кроки ЦВК?