Чи застрахований Серет від подібного?

Поділитися

Минуло більше місяця з дня, коли недостатньо очищені стоки потрапили в річку Серет та спричинили надзвичайну екологічну ситуація.Нині, звітує директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма, каналізаційні очисні споруди забезпечують повну якісну очистку стоків. Зокрема, повністю відновлено біологічну очистку стоків на нижній площадці каналізаційних очисних споруд.

       Проте стверджувати, що всі проблеми розв’язано та схожа надзвичайна ситуація в майбутньому не повториться, водоканалівці не беруться. Аргументують це тим, що каналізаційні очисні споруди Тернополя, як у принципі й інших обласних центрів України, нині мають серйозне навантаження. Зумовлене воно, по-перше, зменшенням об’ємів розбавлених стоків, які поступають на очисні споруди. По-друге — збільшенням концентрації шкідливих речовин у цих стоках. По-третє — появою та постійною роботою специфічних підприємств-забруднювачів. «Зокрема, в Тернополі, внаслідок інтенсивного моніторингу, який ми здійснювали після надзвичайної ситуації, було підтверджено припущення про те, що найбільший вплив на характер наших стоків та їхнє забруднення здійснює молокозавод», — зазначає Володимир Кузьма.
Наразі водоканалівці ведуть щоденний моніторинг скиду стоків з Тернопільського молокозаводу. На жаль, результат аналізу свідчить про те, що підприємство періодично скидає стоки з надмірними концентраціями шкідливих речовин. Вони, зважаючи на об’єми, суттєво впливають саме на роботу нижньої площадки каналізаційних очисних споруд «Тернопільводоканалу». «У зв’язку з цим ми ведемо постійні переговори з керівництвом молокозаводу щодо зміни ними технологічних процесів виробництва для того, щоб мінімізувати цей вплив, — зауважує В. Кузьма. — В іншому випадку мова йтиме про припинення приймання стоків з молокозаводу в каналізаційну мережу Тернополя, що відповідно спричинить або закриття молокозаводу, або припинення роботи його окремих технологічних ліній».
Крім молокозаводу в Тернополі є ще цілий ряд підприємств, котрі також скидають стоки з серйозною концентрацією шкідливих речовин. Тому КП «Тернопільводоканал» планує підняти питання про регресні вимоги до цих підприємст-забруднювачів щодо сплати ними штрафних санкцій за завдані збитки екосистемі річки Серет.

Тепер водограї радуватимуть нас щодня

Клініка «Медікус» отримала національне звання лідера, а її керівник став «Працівником року»