Фаховість – запорука успіху лісової галузі

Поділитися

На колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 14 червня ц.р., було обговорено ряд важливих питань, серед яких про стан кадрового забезпечення та перспективи підвищення її ефективності, з якого доповідала начальник відділу кадрової і інформаційної роботи Оксана Прокіпчук та про підсумки роботи в осінньо-зимовий період 2011-2012 років та завдання на наступний період інформував головний спеціаліст відділу технічної політики та промислової діяльності Василь Заблоцький.

Серед присутніх були начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Попадинець, перший заступник Ігор Гуменюк, заступник Олег Яремко, директори державних підприємств, підпорядкованих управлінню, природного заповідника «Медобори» та провідні та головні спеціалісти управління.

На державних підприємствах, підпорядкованих управлінню наразі працює 962 особи, серед яких 550 – керівників і професіоналів та 412 – державних і технічних службовців та робітників. Якщо брати у розрізі держпідприємств, то наразі ця цифра становить: по Бучацькому лісгоспі – 170, Тернопільському – 235, Чортківському – 173, Кременецькому – 154, Бережанському лісомисливському господарстві – 149 та у природному заповіднику «Медобори» – 83 особи.

Пані Оксана дала короткий аналіз за 2009-2011 роки щодо кількості працюючих. Так, відбулося скорочення штату працівників лісової галузі на 500 осіб, серед яких робітники і технічні службовці.

Кадрове забезпечення Тернопільського облуправління лісового та мисливського господарства відповідає вимогам виробництва. Так, посади директорів державних підприємств займають працівники, які мають вищу фахову освіту і відповідний стаж роботи. Посади лісничих займають 56 осіб, із яких 90 відсотків працівників мають вищу кваліфікаційну освіту. Щодо решти 10 відсотків лісничих, то як наголосила Оксана Прокіпчук, вони також мають здобути вищу фахову освіту, оскільки посада є керівничою. Це ж стосується майстрів лісу, які також віднесені до посади керівників.

Всього ж по управлінні працює 249 майстрів лісу, з них у Бучацькому лісовому господарстві – 44, Кременецькому – 27, Чортківському – 45, Тернопільському – 30, Бережанському лісомисливському господарстві – 46 та природному заповіднику «Медобори» – 77.

Аналізуючи закріплення молодих спеціалістів – випускників галузевих навчальних закладів, по Кременецькому лісотехнічному коледжу за останні два роки направлено 26 осіб, з яких прибуло і влаштовано на державні підприємства 12 осіб, у вищі навчальні заклади – Львівський лісотехнічний інститут і інші – направлено 16 осіб, з яких прибули і працевлаштовано 3 особи.

Кадровий резерв на посади керівників формується з керівних працівників галузі і постійно оновлюється. Робота щодо цього питання на даних підпорядкованих підприємствах галузі ведеться належним чином. До кадрового резерву в Тернопільському обласному управлінні зараховано постійно підготовлені працівники, які мають організаторські здібності й необхідний професійний досвід. Кадровий резерв розпочато минулого року. Оксана Михайлівна роз’яснила директорам лісгоспів, яким чином формуються списки кадрового резерву та як і ким вони затверджуються.

На колегії розглянули також ряд інших поточних питань. Зокрема, начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Попадинець довів до присутніх інформацію з колегії Держлісагентства та завдання, які поставлені перед управлінням, а також розповів про виїзну нараду в Дубенське лісове господарство, де були присутні всі начальники облуправлінь та директори пілотних підприємств, де буде запроваджено комп’ютеризовану систему обліку деревини.

У Кременецькому лісовому господарстві (директор Ігор Криса) в трьох лісництвах ця система вже успішно запрацювала. Директори інших лісгоспів вирішили організувати виїзний семінар у ці лісництва, аби відповідальні за впровадження системи обліку деревини змогли наочно побачити і перейняти досвід.

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

Наливайченко зустрівся з молоддю Бережанщини

«Перспективи відродження замків Бучаччини»