Лідихів – полунична столиця Тернопілля

Поділитися

Чи не кожна сім’я у селі Лідихові Кременецького району вирощує біля хати чи у полі полуницю. Хто має її на кількох сотках, а хто на гектарах. Зараз збір королеви сезону саме у розпалі. Про те, що настала гаряча пора, свідчать численні відра і ящики з полуницею на узбіччях доріг, які ведуть до Лідихова. За відро ягід продавці правлять 75-80 гривень. Крім Лідихова, полуницю масово вирощують ще у двох селах Кременеччини – Будках і Старому Почаєві. За урожаєм приїжджають заготівельники зі Львова, Тернополя, Хмельницького, Луцька. Після дощів, які заливали Україну на початку червня, настали погідні дні, і лідихівчани зітхнули з полегшенням: є шанс врятувати бодай частину врожаю.

– У нашому селі люди садять переважно східні сорти, а вони дощів не люблять, – каже жителька Лідихова Марія Радецька. – Дехто кропить полуницю «хімією», щоб врятувати від гниття, але це мало допомагає.

Запорукою доброго врожаю ягід є їх прополювання і підживлення.

– Ранньої весни, ще по снігу, посипаємо грядки кінським гноєм, – розповіла Надія Чорнобай. — Під час цвітіння підживлюємо ґрунт препаратом «Кристалон», який запобігає гниттю ягід. Після дощів зібрали їх 25 відер, здали оптовикам по 17 гривень за кілограм.

За Союзу деякі лідихівські родини в сезон заробляли на автомобіль. Надія Чорнобай пригадує, як з чоловіком за півроку завдяки зарплаті на постійній роботі, а також виторгу за полуницю збудували хату. Вагомим надбанням, зробленим родиною у ті роки, став мотоцикл МТ-12 за три тисячі рублів.

Ходовими у Лідихові є сорти «Вікторія», «Машенька», «Зоря», «Гігантела», «Магомет». Найсмачніші, за словами лідихівчан, полуниці – останні. «Ми стараємося варити собі компоти, варення, джеми саме з цих полуниць», — каже Надія Чорнобай.

Якщо деякі села південного Заліщицького району за лідерство у вирощуванні томатів називають «помідорним» краєм Тернопільщини, то Лідихів цілком заслужено можна йменувати «полуничною столицею» області, повідомляє visnyk.lutsk.ua

Ігор Побер: «КОДівці» Заставний та Деревляний поширюють неправдиві чутки про «УДАР»

Як двоє злодіїв дурили цілий рік тернопільських міліціонерів