Плата за цивілізованість, або синдром сухого ока

Поділитися

Комп’ютери, телефони, планшети, кондиціонери … Сучасна цивілізація створила безліч благ, наше життя стало набагато легшим порівняно із життям людей XIX століття і навіть XX. Проте науково-технічний прогрес приніс з собою і нові проблеми – захворювання, про які не чули ще 20-30 років тому. Одним із таких захворювань сьогодні є проблема міського жителя – синдром сухого ока.

Ті, хто не має проблем із зором, напевно, чули про це захворювання від колег, родичів, знайомих. А кількість тих, кого спіткала ця настирлива хвороба, зростає з кожним днем. Відчуття піску в очах, свербіж, печіння, почервоніння і подразнення очей, підвищена сльозливість, дискомфорт після читання, перегляду телевізора або роботи за комп’ютером – ці симптоми знайомі багатьом. На перший погляд синдром сухого ока може здатися не таким вже й небезпечним, однак якщо залишити все, як є, наслідки можуть бути помітними: світлобоязливість, затуманювання зору, і навіть його втрата.

У чому ж причина цього явища? І чому, якщо раніше групу ризику складали, в основному, літні люди, то тепер молодь і люди середнього віку активно поповнюють її ряди?

Синдром сухого ока – захворювання, що проявляється сухістю рогівки і кон’юнктиви ока – виникає внаслідок порушення сльозовиділення. Причин його виникнення безліч, і всі вони є наслідком сучасного способу життя. Електромагнітне випромінювання, на якому ґрунтується дія всіх сучасних засобів комунікації, згубно позначається функціях ока, в тому числі й на сльозовиділенні. Люди, які змушені регулярно проводити багато часу перед комп’ютером, частіше за інших страждають від синдрому сухого ока. Жаркий і сухий клімат чи пора року, кондиціоноване повітря, тютюновий дим – фактори, які можуть спровокувати або посилити синдром сухого ока. Симптоми хвороби добре відомі також людям, які носять контактні лінзи. Розвиток синдрому сухого ока може бути проявом побічної дії деяких медикаментів. Погана екологія і обмежувальна дієта також можуть стати поштовхом до розвитку хвороби. Крім усього іншого, з віком сльозовиділення, необхідне для змащування та очищення очного яблука, зменшується, що знову ж призводить до ризику розвитку цієї патології.

Ось прості правила, як попередити розвиток захворювання. Намагайтеся скоротити час перебування перед комп’ютером або телевізором. Якщо ж ваша робота зобов’язує вас проводити години перед монітором, кожні 45 хвилин робіть невелику перерву: покліпайте, подивіться удалеч. У приміщенні, де працює кондиціонер, який крім того, що змінює температуру повітря, ще і висушує його, бажано встановити зволожувачі. Уникайте прокурених приміщень. І, найголовніше, – не відкладайте візит до офтальмолога. Якщо ви помітили перші ознаки хвороби, негайно зверніться до лікаря. Він підбере оптимальний спосіб чи засіб допомоги, допоможе вам впоратися з хворобою, і ваші очі завжди будуть здоровими.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог ПП «Клініка мікрохірургія ока  Медікус» Тереза Михайлівна Хорош.

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:

м. Тернопіль,  вул. Кн.Острозького,9

ПП «Клініка мікрохірургія ока  Медікус»

тел.: (0352) 40-05-18, 0631352274

Головний лікар – офтальмохірург, лікар вищої категорії, кандидат мед.наук  

Андрій Миколайович Швед.

Орест Муц: Чиновники, які пройшли комсомольський вишкіл, розвалюють область

Виставка-конкурс собак «Для дружби не важлива порода!»