Андрій Парубій: «Українці здатні чинити гідний опір українофобському наступу влади»

Поділитися

У рамках всеукраїнської акції «Україна проти Януковича» народні обранці, що очолювали всенародне обурення проти прийняття антиукраїнського закону «Про засади державної мовної політики» біля столичного Українського дому, роз’їхалися по регіонах, де згуртовують людей проти  українофобського наступу правлячої кліки Віктора Януковича. З цією метою на Тернопіллі перебуває нардеп Андрій Парубій. На прес-конференції під відкритим небом на майдані обласного центру, де свого часу відбувалися акції протесту проти радянського і кучмівського режимів, він разом з першим заступником керівника обласного штабу опозиції на Тернопіллі Романом Заставним розповів про грубі порушення  депутатською більшістю чинного законодавства під час прийняття сумнозвісного закону, політичну ситуацію в країні і плани демократичних сил щодо захисту української мови та загалом національних пріоритетів.

Розпочавши бесіду з місцевими журналістами, нардеп Андрій Парубій прокоментував грубі порушення «регіоналами» і їхніми сателітами вітчизняного законодавства і регламенту роботи парламенту під час проштовхування у ньому законопроекту Колєсниченка-Кивалова. За його словами, те, що відбувалося у Верховній Раді 3 липня, не має жодного відношення до законодавчої діяльності: «По-перше, насправді у парламенті тиждень тому не було прийняття ніякого законодавчого акта «Про засади державної мовної політики». Був порушений регламент роботи законодавчого органу. Згідно з ним кожен депутат має право внести необхідну кількість поправок. Подали дві тисячі, понад п’ятдесят з яких – мої. Але жодну з них не розглянули під час ухвалення остаточного рішення. До того ж ці поправки  ще два дні  (до 5 липня) мав розглядати профільний комітет. І лише після цього парламент мав юридичне право приймати закон.

По-друге, сумнозвісний законопроект навіть не внесли до порядку денного сесії. Не включили його і до розгляду на погоджувальній раді. А коли А.Мартинюк таки намагався внести його до порядку денного, то не набрало необхідної кількості голосів (лише 219 – за). І найголовніше, голосування за нього відбулося з використанням карток відсутніх депутатів. Усе це суперечить чинному законодавству України.

Андрій Парубій вважає, що прийнятий з грубими фальсифікаціями українофомський законодавчий акт не має жодних шансів набути чинності до вересня: «Він може вступити в дію лише після того, коли буде завізований винятково головою Верховної Ради, а не його заступником чи виконуючим обов’язки спікера. Навіть В.Литвин, який є представником більшості, визнав голосування неправочинним, запевнивши, що за жодних обставин не підпише закону».

Опозиція остерігалася, що  до минулої п’ятниці підконтрольна В.Януковичу парламентська більшість може всупереч законодавству, обравши нового Голову Верховної Ради. Але ця ситуація, на думку пана Парубія, лише підтвердила відсутність у неї механізмів для зніни чинного і призначення нового спікера: «Не назбиравши 300 депуттських мандатів для обрання ного глави законодавчого органу, вони навіть внесли зміни до регламенту, які теж мав би підписати ніні чинний спікер В.Литвин. А вдатися до більш рішучих дій «регіонали» побоялися, побачивши супротив по всій Україні. І нині ми можемо стверджувати, що цей законопроект до осені є похованим».

Депутати  від опозиції, за твердженням одного з їхніх лідерів, подалися в регіони не для набуття прихильників перед майбутнім всенародним волевиявленням, а для згуртування територіальних громад проти антиукраїнського наступу нині правлячої влади.: «Минулої п’ятниці об’єднана опозиція оголосила початок акції «Україна проти Януковича» і дала доручення депутати їхали в регіони пробуджувати маси. До нас неодноразово зверталися за підтримкою учасники акцій протесту на місцях. У Харкові правохоронці знімали намети з протестувальниками. У Черкасах розганяли молодь, яка на знак протесту перекривала автошлях. Велика акція на захист української мови, держави та демократії також відбулася у Житомирі. Результатом цього всього став тур опозиційних депутатів регіонами України. А балотуватися ми будемо по своїх округах. Особисто я – у рідному Львові».

Метою цього туру є згуртування українців з усіх куточків держави для захисту рідної мови. Андрій Парубій передбачає, що у вересні  «регіонали» спробують надати чинності своїй законодавчій ініціативі. «Важливо, щоб проти чергового українофобського наступу піднявся увесь народ. 9 липня я був у Житомирі, 10 – у Хмельницькому, нині пербуваю у Тернополі , а 12 липня зустрінуся з громадою Буковини у Чернівцях. У багатьох населених пунктах України відбуваються акції проти свавілля режиму В.Януковича. Там є можливість розповісти про події, що відбуваються біля Українського дому в Києві».

Роман Заставний вітає ініціативу інформування українців щодо реального стану справ. Андрій Парубій наголошує, що головний бій, від наслідків якого залежатиме, як далі розвиватиметься Україна відбудеться 28 жовтня: «Команда Януковича діє бандитськими методами, ізолюючи країну від цивілізорваного світу та довівши українців до злиднів Нам необхідно на майбутніх виборах змобілізуватися, щоб усунутиїї бодай від законодавчої гілки влади.

Власне те, що відбувається біля Українського дому, і що ми не дали (упершее за роки Незалежності) В.Януковичу провести прес-конференцію свідчать, що українці здатні чинити гідний опір».

Пізно увечері народний депутат Андрій Парубій разом з місцевими побратимами з опозиційного об’єднання «За Батькывщину» зустрінеться з громадою Тернополя. Аналогічні заходи за його участю відбулися в інших населених пунктах краю на шляху до нашого міста і планують провести завтра вже у напрямку курсування народного обранця до Чернівців.

Олег Злива

Безробіття у Тернополі: статистика і реалії

Cтосовно зради Леоніда Бицюри.