Як файно дбають у Тернополі про інвалідів (офіціоз)

Поділитися

У рамках співпраці з громадськими організаціями у вирішенні питання доступності людей із особливими потребами до об’єктів соціальної інфраструктури 17 липня 2012 року відбулася виробнича нарада та регіональний практичний семінар на тему «Шляхи вдосконалення створення безперешкодних умов доступу для інвалідів та маломобільних груп населення» за участю інспекції державного архітектурно – будівельного контролю у Тернопільській області, Тернопільської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України», Тернопільського міськрайонного центру зайнятості та громадських організацій інвалідів у Тернопільській області.

«Вибір цієї теми обумовлена тим, що Україні як державі, що прагне до зближення з розвинутими країнами світу та до вступу до Європейського Союзу, необхідно враховувати кращий досвід цих країн, набутий за довгі роки існування та функціонування ринкової економіки» – зазначив начальник інспекції Олійник Юрій Володимирович.

Особливу роль в інтеграції інвалідів у суспільство відіграє їх працевлаштування. За словами директора міськрайонного центру зайнятості А.В.Куриляка, робота з працевлаштування визнана пріоритетною і повинна будуватися на відкритій моделі, залучаючи інвалідів як рівноправних партнерів. «Центри зайнятості обладнанні пандусами та кнопками виклику, – зазначив директор центру – В секторі довідково – інформаційної роботи з населенням інвалід має доступ до необхідної інформації у спеціально обладнаному місці для пошуку роботи. За необхідності така особа може викликати представника центру, який допоможе у пошуку роботи». Знайти роботу сьогодні особи з обмеженими фізичними можливостями можуть і за безкоштовним мобільним зв’язком або гарячою лінією. Служба зайнятості може допомогти змінити професію інваліду, якщо він того побажає. Регулярно службою зайнятості провадяться ярмарки вакансій для людей з інвалідністю.

У першому півріччі 2012 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували на обліку 207 осіб з обмеженими фізичними можливостями, яким надавалися профінформаційні та профорієнтаційні послуги, проведено 11 семінарів для осіб з обмеженими фізичними можливостями, в яких прийняли участь 81 особа. В результаті проведеної роботи 37 чол. працевлаштований, з них 15 осіб в рахунок 4% квоти на заброньовані місця для працевлаштування інвалідів, 2 особи отримали одноразово допомогу для організації підприємницької діяльності і 4 чол. працевлаштовані з наданням дотації  роботодавцю. Протягом шести місяців  2012 року 14 чол. з обмеженими фізичними можливостями проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації, 5 осіб брали участь у громадських роботах. За станом на 1 липня 2012 року на обліку перебуває 108  осіб, з якими ведеться робота по пошуку підходящої роботи та соціальній адаптації згідно їх реабілітаційних програм. За січень – червень актуальними були 339 вакансій, на які, за інформацією роботодавців,  могли бути працевлаштовані інваліди.

Завершуючи зустріч, учасники наради ухвалили заходи, направлені на розширення можливостей умов доступу людей з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури , надання їм якісних соціальних послуг та практичної допомоги. Практика роботи минулих років свідчить про те, що підвищити ефективність соціального захисту інвалідів та рівень їх зайнятості можливо за умови тісної співпраці всіх зацікавлених сторін, а саме: роботодавців, управління соціального захисту населення, служби зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів, центру медико-соціальної експертизи та громадських організацій інвалідів.

Спалювання стерні може призвести до пожежі і штрафу до 1700 гривень!

Мажоритарники Віталія Кличко – потенційні «тушки»? Серед них – Віталій Максимов