Міліціонери викрили кримінальну «хімію» з пальним

Поділитися

    Чимало водіїв пильно дослухаються до новин з ринку нафтопродуктів та біопального. Бо те, що відбувається з бензином, мастилами, соляркою та альтернативними видами рідкого пального, завжди відчутне тим, хто має справу з автотранспортом. Цінові стрибки, що ні для кого не секрет, відображаються на гаманцях, а коли із «кров’ю» для автівок щось не так, невдовзі доведеться на станції техобслуговування звертатися. Кому потрібні зайвий клопіт і додаткові видатки?
    На захисті інтересів і простих споживачів, і держави стоять працівники служби боротьби з економічною злочинністю, які вживають організаційні та практичні заходи, активно протидіючи правопорушенням і злочинам на ринку нафтопродуктів. Оперативники ДСБЕЗ управління МВС України в Тернопільській області спільно з фахівцями ДП «Тернопільстандартметрологія» з початку року організували майже 90 перевірок суб’єктів господарювання, що працюють на ринку нафтопродуктів краю. Така увага виправдана, бо викрито майже півсотні фактів реалізації моторних мастил без сертифікатів відповідності. Мабуть, не треба нікого переконувати в тому, що пильність правоохоронців результативна не порушеними адміністративними справами і штрафними санкціями до винуватців, а тим, що сумнівної якості мастила не потрапили в двигуни транспортних засобів.
На жаль, окремі господарники вдаються і до «хімії» з пальним, махнувши рукою на вимоги закону. На Тернопіллі місцевий виробник біоетанолу (компоненту альтернативного моторного пального) знехтував у бізнес-інтересах правилами охорони надр, що й призвело до порушення кримінальної справи. Відповідно до вимог Кодексу України «Про надра» видобувати підземні води можна за умови отримання спеціальних дозволів. Водний кодекс передбачає, що водокористування, пов’язане з видобутком підземних прісних вод, можливе за умови дозволу держаних органів охорони навколишнього середовища за погодженням з держаними органами геології. Службові особи державного підприємства з Гусятинщини про такі вимоги «забули» і за три останні місяці 2011-го взяли з підземних джерел 14000 кубометрів води і ще 142,3 кубометра – з поверхневих вод. Держава зазнала збитків на суму більше 3 мільйонів гривень. А підприємство Тиху» воду використало на виробництво 1,3 тисячі тонн біоетанолу, більшість якого вже реалізовано. Певевищення службових повноважень посадовцями обернулося порушенням ще однієї кримінальної справи.

Не вдалося приховати «хімію» з нафтопродуктами і керівництву товариства з Підволочиська, яке на одній з АЗС зберігало і реалізовувало фальсифіковані нафтопродукти. Бензин марки А-95 не відповідав вимогам стандартів, що засвідчило дослідження фахівців з Івано-Франківшини, за фракційним складом та масовою часткою бензолу. Бензин А-92 не відповідав вимогам щодо густини, масової частки бензолу та сумарного вмісту ароматичних вуглеводнів. Відповідно працівники ДСБЕЗ вилучили з реалізації фальсифіковане пальне, а слідче управління обласної міліції розслідує кримінальну справу.
Перевірки на ринку нафтопродуктів тривають з метою запобігання правопорушенням та викриття кримінальних дій.

У пенсіонера вкрали гроші на лікування

Допоможіть розшукати безвісти зниклу