Валентин Наливайченко: Тут, у Зарваниці, кожен з нас молиться за Україну

Поділитися

Ми живемо в тяжкий час, час руїни у нашій державі. У першу чергу – моральної руїни, котра тягне за собою всі інші. У такий час великою допомогою і силою є молитва. Вона повертає нам розуміння того, що є добрим, а що – поганим, що – важливе, а що – тимчасове. Тисячі людей з’їхалися цими вихідними до Зарваниці, аби віддати славу Всевишньому, помолитися, отримати нове благословення і нове натхнення.

Разом з тисячами прочан долучився до Всеукраїнської прощі до Зарваниці і громадсько-політичний діяч, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

 

Він взяв участь у святковому Богослужінні, поспілкувався з духовенством і прочанами. Сказав декілька слів і журналістам, які зустріли його на терені Марійського центру.

 

«Боротьба за незалежну Україну йшла поруч із боротьбою за право молитися. Злочинний радянський режим упав завдяки щирим молитвам мільйонів людей, котрі свідчили свою віру. І зараз віра зводить десятки тисяч людей до Зарваниці задля спільної молитви. І кожен з нас, у тому числі і я, молитиметься за Україну», – сказав Наливайченко.

«Проситимемо добра для нашого краю, для наших родин, для тих, хто у великій потребі. Проситимемо Божої ласки, мудрості, єдності, сили. І пам’ятаймо: віра без дії є мертвою. Отож, повернувшись із прощі, діймо – на славу Божу і на славу Україні!», – додав він.

Отець Іван Гуня після богослужіння звернувся до Наливайченка. «Хочу поручити Вас Богородиці, щоб Вона за Вас молилася. Щоб вона Вам допомогла здійснити те, що Ви можете здійснити для свого народу, своєї країни, для церкви і добра людей», – сказав священик.

Окрім участі у прощі, Наливайченко ознайомився з діяльністю Зарваницького колегіуму та взяв участь у семінарі з англійської мови для учениць закладу. За словами директора колегіуму Ганни Зварич, раніше приміщення навчального закладу мало багато різних власників, однак на початку дев’яностих тут оселилася семінарія, яка також приймала паломників.

 

«Вже пізніше ми стали колегіумом – чи не єдиним в Україні такого спрямування. Нині у нас навчаються дівчатка з 5 регіонів нашої держави. Ми вважаємо наш заклад домівкою, де панує справді сімейна атмосфера, де виховуються діти у християнських традиціях. Ми цим дуже пишаємося», – сказала пані Ганна.

Наливайченко поспілкувався з дітьми англійською – розповів про себе і закликав старанно вчити іноземні мови. «Вони дають можливість спілкування, відкрити для себе світ інших культур і таким чином стати багатшими. Так можна зрозуміти, наскільки цікавою і особливою є наша культура, якою багатою і милозвучною – наша мова. Знання іноземних мов – ще й фактор безпеки. Знаючи, що відбувається у світі, ми можемо краще розуміти українську ситуацію – і діяти адекватно», – сказав Наливайченко.

 

Політик нагадав вихованкам колегіуму, що англійська мова займає особливе місце в світі. Саме вона, а не російська, є світовою мовою міжнаціонального спілкування, і знаючи її, можна дати собі раду практично у будь-якій країні світу. «Ми виходимо з колоніальної залежності від Росії і стаємо частиною глобального світу. Ми інтегруємося в ЄС, де англійська є, по суті, однією з базових мов. Знання іноземних мов має стати частиною нашої свободи, нашого спілкування на рівних із світом», – закликав Наливайченко, який до слова, окрім англійської, вільно володіє ще і фінською мовою.

 

Діти у відповідь розповідали про себе, про свої життєві та професійні плани, ділилися враженнями і задавали політикові зовсім недитячі запитання – про мову, євроінтеграцію, реформування освіти, розсекречення архівів і покарання за злочини комунізму.

«Ми хочемо подякувати пану Валентину за відвідини, за те, що цікаво відповідав на наші інколи непрості і гострі запитання. І ми обіцяємо, що станемо справжніми українцями, будемо вчитися і любити власну державу», – каже учениця Люба Петрущак.

Директор колегіуму також подякувала Наливайчену за цікаву розмову і за подарований спортивний інвентар для навчального закладу.

 

Також Наливайченко відвідав табір ВО «Тризуб» у Зарваниці. Під час спілкування з таборовиками він висловив переконання у тому, що нові виклики національній безпеці України, такі як друга державна мова, гостро ставлять питання про національний самозахист у рамках Конституції та українських законів.

«Культурне поневолення – набагато страшніше за матеріальне, тому боротьба за збереження нашої мови є нашим правом і нашим обов’язком. Пам’ять борців за Україну, що склали свої голови, кличе до боротьби. Ми повинні об’єднати всі здорові українські сили, щоб не поборювати один одного, щоб разом стати проти злочинної влади», – вважає політик.

Наливайченко високо оцінив те, як активна патріотична молодь об’єднується на основі любові до України і гартує свою силу і волю.

«Сприймайте вашу участь у прощі в Зарваниці не тільки як духовний чин, але також і як велике тренування, як перевірку на дисциплінованість, на витривалість, на увагу», – закликав громадсько-політичний діяч. Він вручив таборовикам нові однострої і побажав сили і наснаги.

Також Наливайченко отримав подяку від Тернопільсько-Зборівської Архієпархії УГКЦ за сприяння і допомогу в організації прощі та виданні книги – пам’ятки прочанина.

Оновлений “Максим” відкриють 14 липня

Мрії збуваються