Залізодефіцитна анемія в дитячому віці.Клінічні симптоми. Лікування. Профілактика

Поділитися

Залізодефіцитна анемія – це хронічне захворювання, яке до певного періоду розвитку не має чітко окреслених скарг і ознак. Симптомам хвороби передують довготривалі і прогресуючі зміни в організмі на ферментному , імунному і гормональному рівні, причиною яких є дефіцит заліза. Захворювання розвивається поступово, повільно, і дитина якийсь час пристосовується до малокрів′я. Нерідко  ця патологія виявляється випадково при обстеженні з іншої причини.

Першими ознаками залізодефіцитної анемії є скарги на головні болі, зниження активності дитини і апетиту, млявість, сонливість. Інколи бувають головокружіння, запаморочення, «мушки» перед очима. Діти погано переносять шум, гучну музику, тривале перебування в стоячому положенні. У дошкільнят появляється звичка кусати нігті, їсти крейду, жувати папір. Школярі стають дратівливими, збудженими або байдужими, у них знижується успішність.

Залежно від ступеня важкості малокрів′я, виникають порушення в діяльності практично всіх органів систем. Характерними є блідість і сухість шкіри, ламкість волосся, білі плями( «цвітіння» ) на нігтях, синці під очима. Особливо частими є відхилення  з боку серцево-судинної системи. Існує навіть медичне поняття – «анемічне серце». При цьому мають місце болі в області серця, тахікардія, зміщення вікових меж серця, систологічний шум, зміни на ЕКГ. Поступово при залізодефіцитній анемії появляються симптоми, характерні для ураження травного каналу, печінки і жовчновивідних шляхів, ендокринних залоз, органа зору. Підвищується схильність дітей до вірусних і бактеріальних інфекцій, іде формування хронічної патології носоглотки. Частота ускладнень знаходиться в прямій залежності від тривалості малокрів′я.

Діагностика залізодефіцитної анемії передбачає лабораторні дослідження, об′єм яких у кожному випадку визначає лікар. Першочергове значення має вміст гемоглобіну. На основі цього показника у співставленні з клінічними симптомами встановлюється ступінь важкості захворювання. У дітей в кожному віковому періоді норма гемоглобіну різна, тому оцінити результати дослідження може тільки спеціаліст. А батькам слід пам′ятати, що за зниженим  гемоглобіном криються серйозні і глибокі зміни в організмі дитини. Їх ліквідація довготривала ( 3-6 місяців )  і вимагає значних зусиль і витрат.

Легкі форми малокрів′я лікуються амбулаторно, при станах середнього і важкого ступеня необхідне більш глибоке обстеження в умовах стаціонару. План заходів (режим, харчування, медикаменти) визначається індивідуально. Позитивних результатів можна чекати лише тоді, коли поради лікаря стануть обов′язковими для виконання батьками. Ця умова є виключно важливою і в ситуації  профілактики анемії, де основне значення має організація правильного харчування і догляду за дитиною.

 

Поради батькам

–          Не менше двох разів у рік визначайте дитині гемоглобін. Рання діагностика і лікування анемії – це профілактика ускладнень залізодефіциту.

–          Забезпечте дитині збалансоване харчування з достатнім вмістом продуктів, багатих на залізо (м′ясо, риба, яйця, овочі, фрукти, ягоди);

–          Пам′ятайте, що попередити розвиток анемії значно простіше, ніж лікувати. Своєчасно звертайтеся за порадами до лікаря.

 

Матеріал підготувала лікар-педіатр Поліклініки Медікус

 канд..мед.наук, доцент Н.Я.Ходорчук

 

Записатися на прийом та отримати додаткову інформацію можна за адресою: м.Тернопіль, вул..Живова,28, тел..: (0352) 52-57-57; 40-05-17

Як селянам Шумського району вішають локшину на вуха!

У Зборові Чайківського називають манкуртом, який зневажає українську мову