Чому еталон чесності і принциповості з Помаранчевої революції – Ярослав Давидович – підтримує скомпрометовану Наталку Королевську?

Поділитися

Інтернет-газета «Про все» сьогодні оприлюднила відеорозмову з колишнім головою ЦВК, тернополянином Ярославом Давидовичем, який балотується у народні депутати на 163 виборчому окрузі по Тернополю.

  Зараз вашій увазі пропонуємо роздруківку розмови

 – Ярославе Васильовичу, скажіть прямо, чому Ви подались в політику? Ви авторитетна людина, для тернополянина досягли значних висот і от зараз ви в партії Наталки Королевської, яку дуже критично сприймають Ваші земляки…

Перш за все я хочу, щоб мене зрозуміли тернополяни-земляки. Хтось мене пам’ятає, хтось знає по роботі спільній в Тернопільській області, хтось пам’ятає по роботі в Центральній виборчій комісії, але я хочу сказати одне – амбіцій у мене не має. Я дійсно займав в державі посаду, яка прирівнювалась до посади першого віце-прем’єра і немає в мене амбіцій в досягненні десь ще якихось захмарних висот. Коли я працював в Центральній виборчій комісії, я дотримувався букви закону, а не політичної точки зору . Комусь подобалось, комусь це не подобалось, але у мене совість чиста і я можу дивитись кожному в очі, і мати розуміння, що я чинив по честі-совісті і найголовніше – по закону.

Останнім часом у нашій державі не все гаразд. У нашому домі останнім часом робиться дуже багато чого, що не подобається нашим землякам, нашим громадянам України Після роботи в ЦВК я безперечно не відпочивав, не сидів на пенсійній лавці. Я тісно співпрацював з міжнародними спостерігачами, готував спостерігачів Канади, Америки, Швеції, інших країн Євросоюзу. У 2010 р я виїжджав експертом на вибори у країни колишнього Радянського Союзу. І я бачу що зараз робиться в нашій державі. Я прийняв рішення, а вирішувати це вам, іти в народні депутати. Я вручив не одну сотню депутатських посвідчень, я бачив і знав хто і чому іде в парламент, і сьогодні я бачу хто і для чого іде в парламент. Я розумію, що державі сьогодні далеко не просто. Сьогодні дуже багато громадян-співвітчизників не вірять тим, хто йде в парламент. В 2004 році прийняв для себе рішення слугувати закону і чи сподобалось – не подобалось це одній із сторін – я при підрахунку голосів і встановленні результатів виборів до другого туру президентських виборів я сказав ні фальсифікаціям, ні нарузі над Україною. Давидович не змінився за ці роки, у мене немає наміру змінювати свою точку зору, а що стосується партії Наталії Королевської – це нова політична сила. Дійсно наші земляки-надзбручанці дуже обережно ставляться до всього нового. Нас обманювали не раз, і ще будуть обманювати, але ми повинні зрозуміти у нас є ще час – два місяці Я вірю, що ви свою точку зору щодо цієї політичної партії ще зміните. Дійсно ці молоді люди мають досить радикальні напрацювання і бажання змінити щось в економіці, політиці. Будемо сподіватися, що їм це вдасться і сьогодні багато дехто зліва або справа критикує цю політичну силу. Одним не подобається що ця політична сила буде забирати на себе частину голосів виборців, але повірте, у мене є досвід, чуття, розуміння і тому я пішов з цією політичною силою. Хоча і залишаюсь позапартійним, я вважаю і вірю, що ця політична сила багато зробить для України.

–         У людей виникає запитання – Чому давидович не в опозиційному таборі.  Адже під час помаранчевої революції ви відстоювали правду і в розумінні наших людей, щоб підтримувати правду нині потрібно бути в опозиції. Чи вас не запрошували до опозиції, чи виставили вам неприйнятні умови ?

–          Перш за все я хочу, щоб було розуміння – у 2004 році я поступив по закону і хочу щоб сьогодні так робили мої колеги, наступники, котрі прийшли в ЦВК після мене. Ми побачили , що вчора ЦВК була поставлена в досить цікавий стан після рішення Апеляційного суду міста Києва щодо Магери і Шелудька. Це є дійсно оскал влади до ЦВК, щоб ЦВК слугувала для них. Але я буду сподіватися, що мої колеги проявлять принциповість і відстоять цих шанованих членів комісії. Сьогодні це для України безпрецедентний випадок. Повірте, що я буду там, де буде відстоюватись правда, закон і честь нашої держави. А те, що сьогодні не запропонували мою кандидатуру до складу опозиційного блоку, то я вважаю, що це на їх совісті.

– Ярославе Васильовичу, ходіть чутки про різні партії. Колись буда така одіозна СДПУ(о), в яку в примусовому порядку  змушувати вступати. Чи вас не примусили висуну ти свою кандидатуру від партії Королевської?

 – Ні, я відкрито, щиро і чесно заявляю, що прийняв це рішення особисто для себе і ця політична партія не чинила ніякого тиску на мій вибір. Ця політична сила потрібна Україні, її потрібно підтримати, направити в правильне русло. Повірте Давидовичу, що ця сила ще прислужиться Україні.

– В інтернет просторі поширилась інформація про те, скільки свого часу заплатили Олегу Блохіну, щоб він балотувався від «Громади». Ішла мова про 350 тис.дол. Розмірковують аналітики, яку ж суму запропонували Андрію Шевченку за згоду балотуватись від партії «Україна-вперед». Чи пропонували вам гроші?

– Для мене це питання звучить дивно,  я скажу, що ця політична сила організовує сьогодні свій виборчий процес, а я – свій. І про ніякі кошти мова не йде. А що стосується Андрія Шевченко – то він для себе зробив вибір. Але мені здається, що вибір між спортом і політикою у нього зроблений правильно. Бо спорт сьогодні вже в політиці.

–  Ярославе Васильовичу, чи можете ви проаналізувати команду Наталії Королевської. У нас є мінімум інформації про членів її партії. Свого часу проходив на держканалі праймеріз з відбору членів команди партії. Наша землячка зайняла останнє місце – показала себе досить не фаховою.. Її розкритикували навіть експерти Королевської. Хто ще на Тернопільщині входить до її команди?

Сьогодні є декілька молодих людей, котрі родом з Тернопільщини. Вони прийдуть у велику політику завтра. Я б хотів сказати, що крім п’яти народних депутатів України,  які будуть обрані на мажоритарних округах, ми реально будемо мати лише два народні депутати, які можуть пройти за партійними списками. Тільки сім чоловік буде представляти нашу Тернопільщину в парламенті, тоді коли Донецький і Луганський край – більше сотні. І ті 7 чоловік повинні відстояти інтереси нашого галицького краю. Це повинні бути люди, котрі матимуть позицію, котрі зможуть на рівні нашої влади, яка є сьогодні неординарна – мають захистити інтереси нашого тернопільського краю.

– Скільки представників Тернопільщини є у партії Королевської…

У четвертому десятку є голова партії, у п’ятому десятку –  Ярема, котрі зараз працюють на перспективу. Про склад у першому –другому десятку сказати не можу, оскільки є чоловіком позапартійним і був лише гостем на з’їзді.

– Що конкретно ваша політична сила пропонує для Тернопільщини?

Є декілька законопроектів економічного плану. В першу чергу це стосується законопроекту з розвитку малого та середнього бізнесу,  законопроект, що стосується створення додаткових робочих місць у сфері обслуговування, законопроект, який стосується зміни формату управління економікою держави, адже сьогодні зміна команди управління не дасть нічого без зміни самого режиму механізму управління економікою.

Оскільки я людина позапартійна і можу вносити свої додаткові пропозиції, я буду працювати над змінами, які стосуються ефективності роботи Верховної Ради, перетворити Верховну Раду у орган, який уже був на цьому шляху, в орган, який буде ставити на вершину своєї роботи  парламентаризм, а не орган, що обслуговує, в першу чергу, владу в особі Президента і Кабінету Міністрів. Адже сьогодні Верховну Раду перетворили в ніщо.

– Як можете оцінити роботу голови обласної ради нашої області, який є вашим конкурентом на виборах, адже ви свого часу багато віддали, працюючи в обласній раді.

– 18 років роботи в обласній раді та облдержадміністрації – це великий слід в моїй біографії і він не є заплямованим. Я працював чесно і відкрито, про що знають і тернополяни і багато людей нашої області. На жаль, сьогодні влада у нашій області не є ефективною. Колись в Тернополі була група керівників , політиків, котрі підказували вірний напрямок у діяльності та застерігали від можливих помилок. На жаль, сьогодні молоде покоління перемагає завдяки емоційному підходу, а не прагматичному, чого бракує  місцевій владі.  Політика на державному рівні – то одне, а ось тут конкретно на місці треба думати про людей.

– В інтернет-просторі Тернопільщини вас вважають найбільш вдалим технічним кандидатом. Влада, зробивши на Вас ставку тим самим показала, яких чеснот бракує представнику опозиції. Оскільки сьогоднішні вибори із застосуванням брудних технологій надзвичайно актуальні, більшість виборчих кампаній стратегічно продумані…Як ви вважаєте, чи є проти вас технічних кандидат?

– Не у моєму віці ставати технічним кандидатом.  Я є самодостатня людина з досвідом і прийшов запропонувати свою кандидатуру на розгляд своїх земляків.

 

– У інтерент-просторі поширилась інформація про те, що представники вашої політичної команди мають намір переконати громаду Бучача віддати твори Пінзеля на виставку до Лувру.

– Це особиста позиція пана Ступки. Якщо у цьому і є політика, то вона є місцевою. У багатьох державах світу є практика обміну культурними надбаннями. Якщо хтось хоче заробити на цьому дивіденди чи бачить у цьому шкоду, нехай аргументує цю позицію. Я побував у багатьох країнах і бачив багато виставок з різних континентів і не бачу в цьому ніякого підступу.  Я б тільки хотів попрохати громаду щоб рішення було правильним і не на шкоду Україні.

– З висоти вашого досвіду як ви можете спрогнозувати результати виборів.

– Сьогодні це зробити важко. На минулих виборах у нас були попередні результати, які висловили деякі соціологічні інститути. Вони були досить достовірними. Давайте прислуховуватись до соціологів.

Якщо наші кандидати в депутати зуміють донести політику свого серця до наших виборців, то сьогодні він може бути ще не спрогнозованим. Вибори будуть не прості, взявши до уваги хоча б останнє рішення апеляційного суду міста Києва з приводу двох членів ЦВК. І ми побачимо ще багато не справедливості. В Україні буде більше тисячі спостерігачів з міжнародних організацій іноземних держав, може це когось спинить і примусить задуматись, наскільки світ хоче, щоб у нас було все добре.

– Скористайтесь нагодою, скажіть чому тернопояни мають проголосувати за вас?

– Я завжди був відкритий для людей Тернопільщини, в житті не мав такого періоду, коли я був за стіною. Життя проходило відкрито, публічно, гласно. Рвати сорочку сьогодні не буду. Думаю, що зумію ще з багатьма зустрітись протягом цього часу і донести до виборців те, з чим я збираюсь іти у Верховну Раду.

 

Спілкувався Борис Машлянка

Борцям проти свавілля Чайківського погрожують розправою

Податкова міліція посилила контроль за ринком підакцизних товарів