Куди здавати люмінесцентні лампи?

Поділитися

Останнім часом набувають поширення для освітлення нежитлового приміщення люмінесцентні лампи. Характеризуються економністю та високою світловою віддачею, проте через вміст ртуті після використання виникла нова проблема –  їх утилізація. У Тернопільській області її вирішують два підприємства, які займаються збиранням відпрацьованих люмінесцентних ламп: МП “Альфа” (вул. 15 квітня,6, м. Тернопіль; вул. Д. Галицького,123, смт. Золотий Потік Бучацький район) та ПП “Екоцентр плюс” (вул. 15 квітня, 6, м. Тернопіль) на підставі отриманих ліцензій на поводження з небезпечними відходами.

За дорученням Державної екологічної інспекції України вказані суб’єкти господарювання були включені до плану роботи Державної екологічної інспекції у Тернопільській області на 3 квартал 2012 року, як такі, що не отримали дозволи на розміщення небезпечних відходів. У серпні 2012 року держслужбовцями була проведена планова перевірка МП “Альфа”, яке займається збиранням та розміщенням у своїх складських приміщеннях відпрацьованих люмінесцентних ламп з подальшою передачею їх на утилізацію ТзОВ “Микитртуть” у м. Горлівка Донецької області. Встановлено, що за адресою м. Тернопіль вул. 15 квітня розміщується у складі 7061 шт., а у другому орендованому приміщенні у смт. Золотий Потік Бучацького району зафіксовано розміщення 179 шт. відпрацьованих люмінесцентних ламп. На прилеглій до складського приміщення території за першою адресою на відкритій площадці розміщено – 1140 шт., що є не дотриманням ліцензійних вимог Мінприроди України по поводженню з небезпечними відходами. Вони розміщені без дозволу, на підприємстві відсутній  облік відпрацьованих люмінесцентних ламп, що є порушенням статті 17, 33 та 34 Закону України “Про відходи”.

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) розміщення небезпечних відходів 1 класу небезпеки (відпрацьованих ртутьвмісних ламп) у складських приміщеннях МП “Альфа”, через відсутність дозволу на розміщення.

Варто нагадати, що люмінесцентні лампи відносяться до надзвичайно небезпечних. Залежно від потужності у кожній з них міститься до 5 мг ртуті, які мають здатність акумулюватись в живих організмах. При чому, навіть невеликі дози цього важкого металу здатні викликати в людей гості фізичні та психічні розлади та катастрофічно позначитись на здоров’ї  кожного постраждалого.

Чи будуть освітянам Тернополя “втирати” політику?

На території “Дністровського каньойону” незаконно видобували пісок