Правозахисна діяльність у сфері протидії корупції – на постійному контролі прокуратури Тернопільської області

Поділитися

Упродовж 7 місяців поточного року органами прокуратури Тернопільської області приділялась належна увага забезпеченню прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства, а вжиті організаційно-практичні заходи та належне використання координаційних повноважень сприяло підвищенню ефективності протидії корупції в області.

 

Про це свідчать результати прокурорського нагляду за додержанням правоохоронними органами, органами влади та управління вимог антикорупційного законодавства за підсумками 7 місяців 2012 року, узагальнені прокуратурою Тернопільської області на виконання завдання Генеральної прокуратури України.

Зокрема, цьогоріч правоохоронними органами області надіслано до суду 62 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, а також скеровано – 39 кримінальних справ з обвинувальним висновком про злочини з ознаками корупції.

Прокуратурою області також визначено найбільш поширені порушення вимог антикорупційного законодавства.

Так, характерними порушеннями, які містять ознаки корупційних діянь, є дії службових осіб у сфері управлінської діяльності, порушення антикорупційного законодавства в частині обмежень щодо використання службового становища, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, неповідомлення про конфлікт інтересів, невжиття заходів до протидії корупції.

Причинами та умовами, що сприяють порушенню вимог антикорупційного законодавства є недоліки стану контролю за виконанням нормативно-правових актів, зокрема, у сфері державної служби, відсутність прозорості в діяльності місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Проаналізовано стан додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог ст. 17 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо заборони одержувати від фізичних та юридичних осіб безоплатні послуги та майно.

Так, прокуратурою одного з районів під час перевірки дотримання посадовими особами райдержадміністрації, міської ради та сільських рад району вимог законодавства щодо заборони одержувати від фізичних та юридичних осіб безоплатні послуги та майно, складено 1 протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 172-2 КУпАП.

Встановлено, що сільський голова одного з районів, представляючи інтереси сільської ради за позовом прокурора району про розірвання незаконних договорів оренди, відмовився від позовних вимог, за що отримав 300 грн. вигоди, тим самим неправомірно сприяв приватному підприємству у здійсненні ним господарської діяльності.

Окрім того, органами прокуратури області вжито заходи кримінально-караного характеру за виявленими фактами порушень антикорупційного законодавства в органах державної влади та управління при здійсненні ними державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання (здійснення позапланових заходів, видача документів дозвільного характеру та їх позбавлення тощо).

Всього, у 2012 році з цих питань органами прокуратури області внесено 20 подань, які розглянуті та задоволені, до відповідальності притягнуто 20 посадових осіб, принесено 1 протест, з цього числа апаратом прокуратури області внесено 6 подань, за результатом розгляду яких притягнуто до  дисциплінарної відповідальності 8 посадових осіб.

Старший прокурор відділу прокуратури області

Роман Чапаєв

На городі чотирьохметрова конопля, в будинку – готова марихуана

Москаль, на Україну зуби не скаль