У Тернополі на ставі проходить чемпіонат світу з водно-моторного спорту

Поділитися

Спортсмени з усього світу прибули на Тернопільське озеро, аби показати свою вправність на моторних човнах у чемпіонаті з водно-моторного спорту.

Для проведення змагань світового рівня у Тернополі підготували спеціальну інфраструктуру – Набережна ставу відремонтована і максимально адаптована до стартів водо-моторних човнів.

Першими гонщиками на воді у Тернополі 25 серпня стали учасники параду човнів, який очолили міський голова Сергій Надал та президент Федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук.

Цього року на чемпіонат до Тернополя приїхали 64 спортсмени з 13 країн. Загалом учасники прибули з трьох континентів: Європи, Азії та Африки.

Цьогоріч спортсмени мають можливість проявити себе у класах JT 250, F500, RN2000, T550. Традиційно зводитимуть рахунки спортсмени в Тернополі у Кубку мера. Цього року за нагороду від міського голови змагатимуться сім найсильніших спортсменів.

Комісар UIM Петро Пилаєв відзначив високу підготовку змагань.

«Спорстмени, які прибули з різних континентів, дуже задоволені умовами, в яких вони змагаються. Місто на високому рівні провело підготовку території. Ми спостерігаємо зміни на краще – Тернопіль нас уже другий рік позитивно вражає, – зазначив Петро Пилаєв. – Слід відзначити і професійну команду суддів. А те, чого не бачило жодне місто, де проводяться змагання, – це міський голова в спорядженні пілота на водно-моторному човні».

На проведення чемпіонату місто не отримало жодної копійки з Держбюджету. Великих витрат на оргпідготовку, як зауважив Сергій Надал, не було, а на ремонт Набережної потратили майже шість мільйонів гривень.

«Місто давно потребувало ревізії – як в плані ремонтів, так і в плані розвитку. Набережна, зокрема, не ремонтувалася від 70-х років. За рік – від часу проведення чемпіонату Європи, у Тернополі збільшилась кість готелів, закладів громадського харчування, на високому рівні сфера послуг. Кошти, витрачені на інфраструктуру, це вклад в місто. Адже озеро в Тернополі – один з найперспективніших об’єктів», – зауважив Сергій Надал.

Оцінюючи рівень проведення змагань в Тернополі, президент Федерації водно-моторних видів спорту України Віктор Шемчук зазначив, що наступного року в Тернополі можна буде провести два такого роду масштабних заходи, а Україна має всі шанси з часом стати законодавцем моди у водно-моторному спорті.

Перші кроки в цьому на напрямку уже зроблені – на сьогоднішній день Україна «встановлює правила» в юнацьких змаганнях JT250 та у швидкісних перегонах F500.

«Водно-моторний спорт не комерціалізується, а розвивається на клубному рівні. У цьому спорті представлені пілоти, які ним живуть і вкладають у своє хобі чималі кошти – на сьогодні вартість човна коштує в середньому 20 тисяч євро. Є навіть стійкі спортивні династії, – розповів Віктор Шемчук.

Спортсмени різних класів, згідно правил федерації, не мають призового фонду. А от учасники «Формули 500» (F500), оскільки це найвидовищніший і водночас найскладніший вид змагань, від першого до останнього місця отримають грошові призи.

 

 

Микола Люшняк взяв участь у велопрощі із Монастириська до Зарваниці (фоторепортаж)

Фахівці від структур, наближених до Ганни Герман і Адміністрації Президента, проаналізують…