У Тернополі планують активно розвивати волонтерство

Поділитися

Проблеми розвитку волонтерського руху на Тернопіллі обговорили представники релігійних громад, громадських організацій, міської ради, вищих навчальних та медичних закладів Тернополя під час засідання круглого столу на тему «Духовність як основа розвитку громади». Ініціатором заходу виступив ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Леонід Ковальчук.

«У будь-якій громаді, що налічує, наприклад, 500-600 жителів, завжди знайдеться 15-20 знедолених осіб, які потребують підтримки і допомоги. У нашій області є 1050 сіл, в яких працює 149 лікарських амбулаторій і 760 фельдшерсько-акушерських пунктів. Проте 150 населених пунктів не мають жодного медичного закладу. Багато медичних пунктів діють лише формально, чимало з них потребують капітального ремонту, а медичні працівники в переважній більшості «озброєні» лише апаратом для вимірювання тиску та фонендоскопом. Моє бачення таке – в кожному селі повинен бути достойний медичний пункт», – наголосив Леонід Ковальчук.

Ректор медуніверситету також розповів про позитивний досвід переобладнання фапів і медпунктів у селах силами вищого навчального закладу за підтримки селищних рад і релігійних громад. Зокрема, у Кокошинцях, Гнилицях та інших населених пунктах за сприяння адміністрації ТДМУ імені І.Горбачевського було переобладнано медичні пункти таким чином, що в них може здійснюватися належний догляд за людьми, що потребують догляду і опіки.

Також Леонід Якимович звернув увагу присутніх на необхідність збереження діючих медичних закладів через їх перепрофілювання у реабілітаційні центри, де отримуватимуть лікарські та соціальні послуги люди з обмеженими можливостями. Неможливо реалізувати без розвитку волонтерського руху. Суспільною нормою повинен стати обов’язок догляду за людьми, що потребують опіки, з боку громади. Відтак особи похилого віку не будуть почуватися самотніми і покинутими.

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначив, що під час планування і впровадження стратегії розвитку міста до 2025 року міська рада дійшла висновку, що економічне реформування без врахування духовних, соціальних потреб суспільства є неефективним. Крім того, існує ряд завдань, які потрібно вирішувати тільки за участі громади. Громада повинна усвідомлювати, що з кожним роком все більше зменшується фінансування з Держбюджету на галузі освіти, культури і медицини. І це призводить до того, що органи місцевого самоврядування змушені спрямовувати кошти громади з власних потреб міста на ті, які мала б забезпечувати держава. Функціонування міста в умовах обмеженого фінансування вимагає прийняття нестандартних рішень. Саме тому міська рада розпочала реалізацію проекту «Громада і місто», який спрямований на об’єднання зусиль громадських організацій, освітніх установ і органів місцевого самоврядування задля покращення життя громади Тернополя».

Леонід Бицюра також висловив сподівання, що такий формат співпраці допоможе вирішити найактуальніші проблеми у нашому місті і області.

«Без участі релігійних інституцій розвиток волонтерського руху неможливий. Розвиток міської громади потрібно спрямовувати в площину духовного вдосконалення. Якщо суспільство стане духовно багатшим, матиме бажання допомогти ближньому, тоді зникнуть явища хабарництва і корупції як такі, не буде покинутих дітей і недоглянутих престарілих людей», – додав заступник міського голови.

Представники духовенства краю висловили свою готовність до співпраці. З цього приводу Архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор зауважив: «Головним обов’язком церкви є завдання вести людину до спасіння душі. Але у часи, коли питання соціальної допомоги з боку держави відходило на другий план, церква як інституція, що найближча до людей, брала на себе такі обов’язки. Сьогодні ми також не можемо стояти осторонь питання розвитку волонтерства. Кожна людина повинна над цим задуматися, адже до кожного прийде старість і ніхто не може гарантувати, що за ним буде кому доглядати. Потрібно стимулювати розвиток волонтерського руху, усвідомлюючи, що розпочинати таку справу завжди важко. У свідомості людей, незважаючи на неодноразові звернення священиків до пастви, ще не до кінця сформувалася любов до ближнього. Ми забуваємо, наскільки це є необхідним. Церква готова до запропонованої співпраці, але звертаюся, щоб з боку міської влади і лікарів було досліджено і продумано, яким чином це можна конкретно втілити. Ми готові підключитися до розвитку волонтерського руху. З часом люди почнуть звикати до цього і сприйматимуть допомогу іншим як належне. Важливо, щоб кожен своїм прикладом продемонстрував свою готовність до волонтерства».

У Тернополі вже долітались: на базі аеропорту відкриють гуртовню з бараболями

Михайло Гросуляк під час презентації пивоварної ресторації “Ковчег” відкрив бізнесові секрети (відео, фото)