У Залісцях Збаразького району стало на одне свято більше

Поділитися

Село, якого іноді не позначають на карті має кращу дорогу, ніж більшість районних  центрів

Відтепер, ні в кого не виникає  сумніву, що  над селом яке відоме  як колиска православ’я Волині й дало нашій державі найбільшу кількість священнослужителів, справді є Боже благословення. Більшість  із нинішніх пастирів душ людських,   йшли до своїх храмів та семінарій вщент розбитою, запиленою, далекою сільською дорогою. Та й не тільки вони …  В селі, яке іноді не позначають на географічних  картах  досі,  все ж, жили люди. Двічі на тиждень бачили розбитий автобус і могли вибратись за необхідним крамом до міста. Чоловіки давно на заробітках – в селі роботи немає. Жінки якби й хотіли щось виростити  й  продати, то далеко заїхати не могли  – перевізники навідріз відмовилися працювати  у таких мовах, коли потрібно пильнувати, аби не втратити колеса… Люди  повністю зневірилися, оббиваючи пороги інстанцій. Та цього разу сталий сценарій порушено – громаду почули. Після офіційного звернення людей до Володимира Клименка  – на дев»яти з половиною кілометрах від траси і через село  Кунинець  розпочалися дорожні роботи. Поступово, на місцях де були яри й стояла вода – постала акуратна асфальтівка.  Роботи ускладнені рельєфом в цілому, завершилися через  неповних чотири місяці.  Не обділені увагою й прибічні вулиці – до церкви, школи та сільради, теж прокладені охайні асфальтовані доріжки.

Нещодавно громада зібралася щоб освятити новозбудований шлях – людей на церковному подвір»ї та біля сільради було, наче на храмове свято. Багато хто не вірив власним  очам.

Ось, що розповідають мешканці Залісся  на святковій зустрічі з нагоди відкриття руху на оновленій дорозі:

–         Раніше у нас було не пройти і не проїхати. Автобуси їздили до нас вкрай рідко, а нині маємо чергу від перевізників, що хочуть до нас їхати – ділиться мешканець села Микола Сопіжук.

–                Клименко –  це людина нам дана від Бога. Як тільки ми звернулися до нього – він нам допоміг. За це – ми будемо молитися Богу,  щоб у нього все було гаразд,  – запевняє Ніна Василівна Сенчишин.

–         Дай Бог, щоб у всій Україні були такі дороги,  а наша, нам – тільки на користь і добро  – каже у своїй вітальній промові  голова сільської ради Марія Петрівна Копач.

– Рух відремонтованою ділянкою дороги – відкрито. Вартість ремонтних робіт склала понад  13.5 мл. грн.

Ми запитали  також й одного із  головних винуватців свята –  кандидата у депутати до Верховної Ради Володимира Клименка (а саме за його сприяння,  стараннями замовника – служби автомобільних робіт області  та ретельним виконанням підрядника фірми Термобудцентру, відновили дорогу до села)  про його відчуття з нагоди завершення робіт і ось його враження:

–         Зовсім інший дух  запанував в цьому селі, зовсім інший настрій. Якщо й надалі будемо працювати такими темпами, то  наступного року з»єднаємо  Залісся зі Старим Таражем, а як наслідок – із Почаївською Лаврою (до речі, на цій ділянці дороги уже активно ведуться ремонтні роботи). Люди, які їздили до святині з Тернополя, їздитимуть коротшим шляхом. Тепер уже можна розвивати на селі дрібний бізнес, будувати АЗС,  організовувати невеличкі сільськогосподарські ринки, возити продукцію, вирощену власноруч,  на продаж до міста. Я завжди кажу – що даю людям вудку, а рибу вони мають ловити самі. Думаю, ця громада із своїм подальшим розвитком уже впорається самостійно.

 

 

Хто підтримає і не підтримає Івана Стойка на виборах? (опитування)

«Батьківщина» та «Свобода» на Тернопільщині підписали заяву про співпрацю під час парламентських виборів