Улашківська лісівнича юнь – найкраща

Поділитися

Завершився конкурс на «Краще шкільне лісництво-2012»

На початку червня Тернопільська обласна організація Товариства лісівників України оголосила конкурс на краще учнівське лісництво, за результатами якого кращими юними лісівниками стали учні 8,9 та 10 класів Улашківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, які є членами Улашківського учнівського шкільного лісництва.

Улашківське шкільне лісництво створено на базі Улашківського лісництва, що входить до ДП «Чортківське лісове господарство». Керівником від загальноосвітньої школи є Петро Винничук, від виробництва – помічник лісничого Олег Шевчук Всього в «лісівничому» класі навчається 17 юних природолюбів.

План-проект шкільного лісництва «Майбутнє країни в наших руках», який тривав з 1 вересня 2011 по 31 серпня 2012 року, Тернопільське Товариство лісівників визнало найкращим. На території Улашківського лісництва школярі поповнювали знання щодо кількості лісових ресурсів своєї місцевості, їх утворення, значення та використання, догляд за ними та лісотворення. Словом, все те, що виховує в дитині людяність, доброту, почуття відповідальності за майбутнє нашої планети, екологічну культуру й свідоме прагнення до поглиблення, розширення своїх знань про природу, а головне вміння їх використовувати.

Відповідно до плану роботи Улашківського шкільного лісництва, його члени провели цикл бесід на тему «Ліси для життя теперішніх та майбутніх поколінь», підготовлено усний журнал, приурочений Дню землі на тему «З маленького сіянця виростає дерево нації». Учні взяли участь у різноманітних конкурсах:

– учнівських малюнків та творів «Майбутнє лісу в твоїх руках» 2011 року;

– «Птах року-2011» – синиця блакитна;

– «Галерея кімнатних рослин»;

– «Посади калину»;

«Парад квітів біля школи»;

– новорічно-різдвяних композицій «Не рубай ялинку»;

– екологічних бригад;

«Першоцвіти Чортківщини-2012».

Учні школи, члени шкільного лісництва виготовили 60 шпаківень у рамках акції «Зустріч птахів», розмістивши їх на території дачі Гагілеї (Улашківське лісництво) та 8 годівничок під час акції «Годівничка». Заготовили 120 кормових віників, закладали сіль у солонці і сіно в годівниці для полегшення зимівлі лісових мешканців.

У рамках «зеленої» декади посаджено 50 сосен, розчищено 600 метрів берегу річки Серет від побутового сміття, упорядковано сільський сквер площею 140 кв. м, 3 газони і 12 квітників, ліквідовано 2 стихійних сміттєзвалища та вивезено 9,2 куб. метрів сміття, прибрано територію 2,8 га.

За 2011-2012 навчальні учні Улашківського лісництва разом із працівниками лісового господарства провели ряд заходів:

–   експертизу проекту роботи Улашківського шкільного лісництва на 2011-2012 роки;

– проведено екскурсію на шкілку Улашківського лісництва;

– зустрічі з ветеранами лісового господарства;

– екскурсію до лісу «Лікарські рослини рідного краю»;

– проведення просвітницької роботи серед населення села щодо запобігання лісових пожеж, особливо під час літньої спеки;

– проведення екологічного свята за участю працівників лісу.

Юні лісівники з особливим трепетом допомагали працівникам лісництва садити й доглядати ліс. Так, 2011 року шкільне лісництво долучилося до посадки лісокультури дуба звичайного методом посіву жолудя у 57 кварталі Улашківського лісництва на площі 2,1 га. А у 67 кварталі лісництва посадили 3 га модрини європейської в підготовлений грунт.

2012 року в рамках весняної акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» у кварталі 62 на площі 2,3 га допомагали при створенні лісових культур посівом жолудя дуба звичайного і посадки супутніх порід. У кварталі 52 на площі 0,05 га посадили разом з лісівниками плантацію новорічних ялинок.

Також юна шкільна лісівнича юнь допомагала доглядати за лісовими культурами сосни звичайної на землях Улашківської сільської ради площею 1,2 га.

Заготівля насіння не залишилася поза увагою шкільного лісництва. Так, восени 2011 року учні заготовили 150 кг жолудя дуба звичайного, 60 кг – горіха чорного.

Також навесні 2011 та 2012 років учні Улашківського шкільного лісництва взяли участь у посіві лісового розсадника, підготувавши грунт до посіву у кварталах 73 та 74 лісництва. Цьогоріч надавали допомогу при заготівлі живців самшиту, туї для зеленого живцювання та навчалися живцювати.

Тож вітаємо шкільну лісівничу юнь з достойною перемогою. Сподіваємось, вона відкриє для школярів нові прагнення до знань. А головне – виховає в кожному юному серці добро та любов до природи, до лісу, до всього живого на нашій землі.

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

 

Віктор Ющенко у Тернополі не зумів самостійно назвати жодного мажоритарника “Нашої України” (відео)

Хруні Тернопільщини, які ведуть в нашу хату біду