Електоральнi настрої мешканцiв Тернополя

Поділитися

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», показали, що з початку року виборчі симпатії на виборчому окрузі №163 розподілилися між трьома політичними силами. Рейтинг з результатом 27,6% очолює ВО Батьківщина. Практично стільки ж прихильників серед тих, хто має намір взяти участь у виборах (таких по округу 87%), має ВО Свобода – 26,0%. За УДАР готові проголосувати 20,1% опитаних. Рейтинг інших партій менше 3%, у т.ч. «Україна – Вперед!» – 2,7%, Партія регіонів – 2,6%, Наша Україна та КПУ – майже по 2%. Тих, хто ще не визначився – 14,9%.

 

Серед всіх опитаних

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах

Батькiвщина

25,1

27,6

Свобода

22,8

26,0

УДАР

17,8

20,1

Україна – Вперед!

2,4

2,7

Партiя регiонiв

2,4

2,6

КПУ

1,6

1,9

Наша Україна

1,8

1,9

Радикальна партiя

0,5

0,6

Собор

0,4

0,4

СПУ

0,3

0,3

Партія пенсіонерів України

0,3

0,3

Україна майбутнього

0,3

0,3

УНА

0,1

0,1

Ліберальна партія України

0,1

0,1

Партія Зеленi

0,3

0,1

Партія зелених України

0,1

0,1

Не братиму участi у виборах

9,4

Важко вiдповiсти

14,6

14,9

 

Незважаючи на те, що Батьківщина посідає перше місце рейтингу, динаміка росту кількості її симпатиків з початку року є негативною. Так, прихильників партій, які сьогодні складають це об’єднання, в кінці 2011 року було  близько 50% опитаних (Батьківщина – 26%, Фронт змін – 16%). Натомість рейтинг сьогоднішнього об’єднання по-суті залишився на рівні, який мала рік тому одна Батьківщина. Водночас значно зріс рейтинг партії УДАР (з 5 д 20%), та ВО Свобода (з 19 до 26%).

Наймолодший електорат в УДАРу – більше третини тих, кому до 30 років. У структурі прихильників Батьківщини та Свободи більше третини виборців віком від 50 років і старше. Дещо більше симпатиків з вищою освітою в електорату УДАРУ. Водночас з середньою – у Свободи. Працюючих більше серед симпатиків партії В.Кличка. Також серед них помітно більше тих, у кого досить високі доходи. Серед прихильників Свободи та УДАРу спостерігається гендерний паритет. Водночас у структурі симпатиків Батьківщини переважають жінки.

Лідерами рейтингу довіри серед опитаних є В.Кличко (довіряють 62%, не довіряють – 31%), А.Яценюк (довіряють – 58%, не довіряють 36%) та О.Тягнибок (довіряють – 57%, не довіряють 38%).

О.Тягнибок та В.Кличко лідери абсолютної довіри – їм цілком довіряє кожен п’ятий. Ю.Тимошенко довіряють 45%, не довіряють – стільки ж.

Лідерами недовіри є П.Симоненко, В.Янукович, М.Азаров та В.Литвин, яким не довіряють близько 90% опитаних.

Н.Королевській довіряють 11%, не довіряють – майже 80%.

 

РЕЙТИНГИ МІСЦЕВИХ ПОЛІТИКІВ

Лідером електоральних симпатій серед кандидатів по мажоритарному округу є О.Кайда. За нього готові віддати свої голоси 45,0% опитаних, котрі мають намір взяти участь у виборах. Рейтинг його найближчого конкурента В.Максимова удвічі менший – 21,2%. За М.Ратушняка готові проголосувати 6,5% опитаних, Т.Пастуха – 4,2%, Ю.Олійника – 3,5%. Рейтинг інших кандидатів менше 3%. Тих, хто не визначився з симпатіями – 10,8%.

 

Серед всіх опитаних

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах

КАЙДА Олексiй

40,1

45,0

МАКСИМОВ Вiталiй

19,4

21,2

РАТУШНЯК Михайло

5,9

6,5

ПАСТУХ Тарас

3,8

4,2

ОЛIЙНИК Юрiй

3,1

3,5

ДАВИДОВИЧ Ярослав

2,0

2,3

ФЕДИК Павло

1,6

1,9

ВАДЗЮК Степан

1,6

1,6

ПАРАЗIНСЬКИЙ Василь

1,0

1,2

КУХАР Володимир

0,5

0,6

ГРИГОРIЙ Микола

0,4

0,4

КОПАК Мирослав

0,4

0,4

СТЕЦЮК Володимир

0,4

0,4

Не братиму участi

8,8

Важко вiдповiсти

11,1

10,8

 

О.Кайда мобілізує на свою підтримку 91% симпатиків ВО Свобода та половину тих, хто підтримує ВО Батьківщина. В.Максимова підтримують 2/3 прихильників УДАРу та третина тих, хто не визначився з вибором партій.

Наймолодший електорат в Т.Пастуха (майже половина віком до 30 років) та В.Максимова. Серед прихильників М.Ратушняка та О.Кайди більше старших. 2/3 прихильників кандидата від УДАРу – працюючі. Серед прихильників О.Кайди та М.Ратушняка – рівна кількість представників обох статей. Натомість Т.Пастуху більше симпатизують жінки.

 

ОЧІКУВАННЯ ВІД МАЙБУТНЬОЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

96% опитаних вважають, що вибори до Верховної Ради повинні змінювати ситуацію в країні на краще. Водночас вірять, що так станеться після виборів в жовтні лише половина.

Найбільше тих, хто зневірений, – серед «невизначених» (52%) та прихильників Т.Пастуха, найменше – серед симпатиків ВО Свобода та О.Кайди.

92% вважають, що потрібно оновити склад українського парламенту. Водночас вірять, що так станеться – трохи  більше половини опитаних.

У зміни складу Верховної Ради вірять найбільше прихильники ВО Свобода та ВО Батьківщина (2/3 прихильників), а також О.Кайди. Найменше таких серед тих, хто не визначився з вибором.

Ідеологічні питання хвилюють респондентів не менше економічних, чи соціальних.  Так, половина опитаних найбільше очікують від майбутньої Верховної Ради захисту української мови і культури. 42-44% – забезпечення економічного зростання та підвищення зарплат і пенсій.

Третина очікують створення нових робочих місць та подолання корупції у владі. Кожен п’ятий очікує на висловлення імпічменту Президенту В.Януковичу, звільнення Ю.Тимошенко та Ю.Луценка, покращення якості медичного обслуговування, зменшення податків, забезпечення свободи слова, покращення відносин з ЄС. 15% чекають на підтримку малого та середнього бізнесу, 12% – підвищення якості освіти. На збільшення повноважень для місцевого самоврядування, об’єднання Сходу та Заходу країни чи підтримку спорту чекає лише кожен десятий. На покращення відносин з Росією сподіваються лише 2%. 10% взагалі нічого не очікують від нової Верховної Ради.

52% опитаних вважають, що кандидат-мажоритарник  від їхнього округу повинен займатися в рівній мірі як справами округу, так і загальнодержавними. 36% переконані, що кандидат має перейматися виключно місцевими проблемами, лише 6% – за те, щоб депутат був «державником».

 

ПРОБЛЕМИ ОКРУГУ

2/3 опитаних хвилюють поганий стан доріг та проблеми з працевлаштуванням. Це ключові проблеми міста очима виборців.

Половина опитаних занепокоєна високими тарифами на комунальні послуги, 42% – неякісним медичним забезпеченням. Третина вважають проблемами неякісну питну воду, погану роботу ЖЕКів, санітарний стан міста. Кожен п’ятий хвилюється через бездомних тварин, хаотичну забудову міста, наркоманію та алкоголізм. 15% занепокоєні відсутністю умов ведення бізнесу, 11-12% – нестачею шкіл та дитсадків, нестачею дитячих майданчиків, поганим станом екології. Лише 5-6% переймаються малою кількістю громадського транспорту, відсутністю можливостей для занять спортом, стихійною торгівлею, недостатньою кількістю парковок, високим рівнем злочинності. Низьким рівнем озеленення міста занепокоєні лише 3% опитаних.

 

ОЦІНКИ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ

2/3 опитаних задоволені діяльністю міського голови С.Надала та голови облради О.Кайди, незадоволених – чверть. Натомість діяльністю голови ОДА В.Хоптяна незадоволені 67% опитаних, задоволених – 18%.

 

 

Аудиторія дослідження: населення міста Тернополя віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 800 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (для округу загалом): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3,5%, для значень близьких до 25% – не більше 3,0%, для значень близьких до 10% – не більше 2,1%

Терміни проведення дослідження: 1-12 вересня 2012 р.

Тернопільщина: Фірташ будує – Партія регіонів рекламується

Східна медицина для нашого здоров”я