“Граніт” проти афериста у Верховній Раді

Поділитися

Із здивуванням дізналися про те, що в числі кандидатів в депутати Верховної Ради в Тернопільській області по округу N 164 з’явився колишній голова правління Публічного акціонерного товариства «БМ Банк» Ломакович Віталій Опанасович. «Успішний банкір» з «практично незаплямованою репутацією» (так він себе позиціонує) навіть увійшов до числа активних членів Тернопільської обласної організації політичної партії «Удар», яка, до речі, передала свій список претендентів по мажоритарних округах цивільному руху «Чесно». Як можна було шанованій партії, що декларує виявлення корупціонерів і нечистих на руку людей, не задуматися, не задатися питанням: «а чому ж він став «колишнім»?, і прийняти до своїх лав настільки сумнівну особу, як Ломакович В.А, залишається лише здогадуватися. Хочеться вірити, що, можливо, керівництву політичної партії «Удар» і цивільному руху «Чесно» просто не відомі деякі подробиці бурної діяльності «успішного банкіра».

Орієнтовно в січні 2009 року між ТОВ «Гермес-Буд» і ТОВ «Граніт» почалися переговори про виконання субпідрядних робіт з будівництва котеджного містечка «Сонячний промінь» по вулиці Лугова, 10-а в селищі Козин Обухівського району Київської області. Замовником будівництва об’єкту стало ТОВ «Інтер-Континенталь». Фінансовим партнером будівництва виступило ПАТ «БМ Банк» (дочірня структура ВАТ «Банк Москви»), в особі голови правління  Ломаковича В, А., що видав чималу порцію обіцянок про повне фінансове забезпечення виконання будівельних робіт. Схема, згідно якої генпідрядником будівництва повинна була стати маловідома організація, що не має досвіду на будівельному ринку, а саме ТОВ «Гермес Буд» – наполеглива і необговорювана ідея замовника (ТОВ «Інтер-Континенталь») і ПАТ «БМ Банк», як головна і єдина умова надання ТОВ «Граніт» взагалі цього субпідряду.

23 лютого 2009 року між ТОВ «Граніт» і ТОВ«Гермес-Буд» був укладений договір будівельного субпідряду на будівництво мало- і средньоповерхового містечка закритого типу в селищі Козин. А 30 березня 2010 року в офісі фінансового партнера будівництва об’єкту – АО «БМ БАНК» в кабінеті В. Ломаковича була досягнута домовленість про виконання ТОВ «Граніт» відповідних робіт, погоджені основні умови: терміни, об’єми, договірна ціна, порядок оплати.

ТОВ «Граніт», виконуючи узяті зобов’язання перед генпідрядником, окрім виконання робіт власними силами, залучало інші  субпідрядні організації, які працювали на договірних початках: ТОВ «Укрбудмонтаж», ТОВ «АТТІК», ТОВ «Харско Інфрастракче Україна» та інші. Колектив ТОВ «Граніт» і субпідрядні організації в призначені терміни, без порушень виконали весь об’єм будівельно-монтажних робіт на будівництві об’єкту, який був доведений до рівня, що забезпечує введення його в експлуатацію. З боку ПАО «БМ Банк» і особисто Ломаковича В.А. здійснювався постійний контроль стану і ходу будівництва, співробітниками банку перевірялися повнота і правильність складання звітних документів, і відповідність фактично виконаним роботам.

А ось оплата виконаних робіт проводилась із запізненням, з приводу чого лише ТОВ «Граніт» офіційно, з доказом вручення були направлені 22 претензії. З липня 2010 року оплата за фактично виконані роботи генпідрядником припинена, що пояснювалося тимчасовими фінансовими труднощами. Втім, в цей період генпідрядник обіцяв розрахуватися «з ранку наступного дня». Але вже з вересня 2010 року в адресу ТОВ «Граніт» від ТОВ «Гермес-Буд» стали приходити абсолютно надумані і не підтверджені фактами зустрічні претензії про нібито порушені терміни виконання робіт і їх якість – все з метою зменшення сум оплати. Потім ПАО «БМ Банк» втягнув ТОВ «ГРАНІТ» в тривалу процедуру обговорення пропозиції Ломаковича В.А. про гарантію забезпечення оплати боргу під запоруку (іпотеку) квадратних метрів на об’єкті, потім почався торг за ціну 1 квадратного метра. Зараз вже зрозуміло, що все це робилося з метою, щоб не проводились дії з накладення арешту на частину об’єкту, вже виставленого на продаж.

Проте, навіть а такій ситуації, ТОВ «Граніт» не зупинило процес завершення будівельних робіт, для чого вимушено було використовувати власні сили і засоби. Ми сподівалися, що Ломакович В.А., разом з ТОВ «Гермес-Буд» і ТОВ «Інтер-Континенталь» дотримуватимуться даного усного зобов’язання і передадуть в іпотеку певну кількість квадратних метрів об’єкту, побудованого фактично за засоби ТОВ «Граніт», як погашення заборгованості.

На сьогодні загальна сума заборгованості ПАО «БМ Банк» через підставлених ним ТОВ «Гермес-Буд» і ТОВ «Інтер-Континенталь» лише перед ТОВ «Граніт» за виконані роботи з будівництва об’єкта в Козине складає 14 мільйонів 377 тисяч 047 гривень 77 копійок. Внаслідок чого в ТОВ «Граніт» виникли боргові зобов’язання перед субпідрядниками, що притягувалися ними, а також перед власними працівниками з виплати зарплати.

Останньою краплею, що переповнила чашу нашого терпіння, стало отримання інформації про те, що, виявляється, в кінці 2011 року службовими особами ТОВ «Гермес-Буд», ТОВ «Інтер- Континенталь» і ПАО «БМ Банк» в період коли вони, демонструючи ведення переговорів з ТОВ «Граніт» з приводу врегулювання питання погашення боргу, одночасно провернули аферу, в результаті якої з грубим порушенням законодавства України вони оформили дозвіл на будівництво коттеджного селища в Козине на нікому не відому в Києві компанію – ТОВ «ХоСаРо» і переписали на неї всю роботу, зроблену ТОВ «Граніт». Виявляється, саме ця невідома фірмочка і «виконала всі роботи» по зведенню об’єкту за, увага, 2 місяці (!) і ввела його в експлуатацію без всякої виконавчої документації, жодної хвилини не працюючи на об’єкті. Є хоч одна людина в Україні або за її межами, яка б не розуміла, як це можна було зробити чесно? З кого тепер вимагати мільйонні борги?

Що далі? А далі наступне: з ТОВ «ХоСаРо», для легалізації права на здобуття кредиту в ПАТ «БМ Банк» була прокручена грандіозна операція! Це було так: 09.12.2010г. у 10.30 директором ТОВ «Інтер-Континенталь» було внесено на рахунок своєї фірми в ПАТ «БМ БАНК» 7,5 млн. грн. За півгодини ці гроші кілька разів прокрутилися на рахунках в ланцюжку: ТОВ «Інтер-Кантіненталь» – ТОВ «ХоСаРо» – ТОВ «Гермес-Буд» – ПАТ «БМ Банк», в результаті такого банківського «фокусу» вийшло, що ТОВ  «Інтер-Континенталь» перерахувало ТОВ «ХоСаРо» 104 мільйони 003 тисячі 634 гривні 44 копійки за нібито будівельно-монтажні роботи. З цієї суми ТОВ «ХоСаРо» перерахувало 96 мільйонів 496 тисяч 258 гривень 59 копійок на ТОВ «Гермес-Буд» нібито за виконані будівельно-монтажні роботи і отримало від цього підприємства податкові накладні на загальну суму 96 мільйонів 496 тисяч  258 гривень 59 копійок, а також довідку про вартість нібито виконаних робіт за грудень 2011 року. Далі ТОВ «Гермес-Буд» повернуло ТОВ «Інтер-Континекталь» 96 496 258,59 гривень. А оскільки рахунки всіх сторін цього процесу були в ПАТ «БМ Банк», то гроші перебували під контролем Ломаковича В.А. і за межі банку не виходили. Отримана ТОВ «КоСаРо» віртуальна сума 104 мільйони 003 634,44 гривень послужила підтвердженням платоспроможності цієї фірми для здобуття нею кредиту в ПАТ «БМ Банк» в сумі 11 мільйонів 842 тисячі 974 доларів 26 центів США. Чи знав про цю аферу «успішний банкір» Ломакович ВА.?- питання очевидне. Потім стало відомо, що після махінацій з «віртуальними» грошима ООО ХоСаРо» попав в поле зору львівських правоохоронців, а ТОВ «Інтер-Континенталь» – у поле зору тернопільських.  Чим це закінчиться? – Подивимось.

І ще одна, вражаюча історія. 12 січня 2011 року компанія Newark Marketing LLP розірвала договір позики з ТОВ «Інтер-Континенталь» в однобічному порядку і попросила повернути суму отриманого (26 мільйонів 551 тисячу 255 гривень 30 копійок). ТОВ «Інтер-Континенталь» в своїй відповіді повідомило про неможливість повернути всю суму позики. Тоді позичальники звернулися до суду. Цікаво те, що на 19.05.2011 р., виконуючи умови договору, компанія Newark Marketing LLP вже встигла перерахувати на поточний рахунок ТОВ «Інтер-Континенталя», відкритий в ПАТ «БМ Банк», величезну суму, еквівалентну 26 551 255,30 гривень. Рішенням господарського суду Тернопільської області позовна заява іноземного позичальника була задоволена і вирішено стягнути гроші в його користь з ТОВ «Інтер-Континенталь» 26 551 255,30 гривень заборгованості. Як стало відомо, ТОВ «Інтер-Континенталь» реалізував банківсько-судову схему з … підконтрольною йому фірмою, таким чином, вигравши суд в… самого себе. Гроші залишилися в «кишені» Ломаковича В.А. Постає питання, для чого потрібні всі ці хитрі схеми – коли ображені всією цією «теплою» фірмово-банківською компанією будівельники звернуться до суду, щоб були прийняті заходи не допустити повернення боргів за вже виконані будівельні роботи. Саме для цього ТОВ «Інтер-Континенталь»  і ТОВ «ХоСаРо» брали свідомо кредити, які не могли повернути від ПАТ «БМ Банк» і компанії Newark Marketing LLP. Чи Ломакович В.А. не знав цього? Керівництво ПАТ «БМ Банк» постаралося від нього дистанціюватися – Ломакович В. А. був звільнений з посади голови правління ПАТ «БМ Банка»  «в рамках оптимізації» і «за згодою сторін». І ось тепер горе-банкір вирішив працевлаштуватися до парламенту. Що ж йому ще потрібно зробити, кого ще обдурити і на скільки мільйонів, щоб його «заслуги» були нарешті, по-справжньому «оцінені» правоохоронними органами, партією «Удар», рухом «Чесно», його потенційними виборцями і всією громадськістю?

 Колектив ТОВ «Граніт»

У Тернополі відбудеться презентація книги Олексія Волкова «Емісар»

Анатолій Кучеренко: «Головні переваги Максимова – його чесніcть і порядність. Це ЄДИНИЙ КАНДИДАТ, якого я підтримую»