На Тернопільщині подання на членів ДВК відбулося по одному сценарію

Поділитися

В ніч з 18 на 19 вересня на ОВК Тернопільщини звозилися подання від політичних партій та кандидатів, відбувалися битви за реєстраційні журнали та викликалася міліція. Новою проблемою після прийняття документів стає поява «двійників» серед членів ДВК.

Незважаючи на те, що Закон про вибори дає достатньо часу на подання від політичних партій та кандидатів у народні депутати кандидатур у склад дільничних виборчих комісій, більшість суб’єктів виборчого процесу вирішили скористатися своїм правом в останні години, а то й хвилини, що регламентує Закон.

Втім, це викликало досить складну колізію, адже стаття 28.6 Закону України про вибори народних депутатів каже, що «Суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій не пізніш як за тридцять дев’ять днів до дня голосування подає до відповідної окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією, список осіб від цього суб’єкта подання, не більше однієї кандидатури до однієї виборчої комісії, для включення їх до складу відповідних дільничних виборчих комісій».

З одного боку суб’єкти, які прибули на ОВК вкінці дня 18 вересня не порушили норми Закону – адже справа ОВК прийняти їх документи. Натомість фізично прийняти документи від десятків політичних сил за півгодини до опівночі було фізично не реально, що, de facto, призвело до масової реєстрації документів після опівночі.

Як наслідок – фактично по кожній ОВК виникли конфлікти, виклики міліції та різні трактування Закону. Скажімо, в ОВК №165, Зборів, впродовж дня було затверджено документи від 29 суб’єктів, а вже після 23.00 додалося ще 43. Цікаво, що часто документи від кількох політичних сил було оформлено на одну особу, що, формально, не є порушенням Закону, проте викликає запитання. І хоча реєстрація відбувалася уже в перші хвилини й години 19 вересня, проте в більшості подання були оформлені датою 18 вересня.

В кінцевому підсумку ОВК зареєстрували наступну кількість суб’єктів, що здійснили подання на членів ДВК: округ №163, Тернопіль – 48, округ №164, Збараж – 61, округ №165, Зборів – 72, округ №166, Теребовля – 41, округ №167, Чортків – 70.

Наступним проблемним моментом, який уже почали виявляти, стане поява двійників у списках. Так, по округу № 166, Теребовля, на засіданні 20 вересня стало відомо, що по ряду політичних сил з’явилися дані одних і тих самих осіб. Щоправда, окремі партії перестраховувалися й додатково брали від своїх спостерігачів заяви, що вони не давали згоди бути спостерігачами від інших суб’єктів подання кандидатур. На разі в ОВК не готові сказати чи поява двійників є масовим чи поодиноким явищем.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області

Для опозиційних сил зараз важливо створити фундамент для майбутньої роботи в парламенті, а не втратити довіру один до одного

Тернопіль: Комуністів замінили Вахтангом Кікабідзе