Протест прокуратури на рішення обласної ради нібито не має жодного політичного підгрунтя. “Ха-ха трі раза”

Поділитися

Прокуратура Тернопільської області у своїй діяльності керується виключно вимогами чинного законодавства.

Надавши вичерпну правову оцінку суперечливому рішенню Тернопільської обласної ради № 1405 «Питання функціонування Закону України «Про засади державної мовної політики» на території Тернопільської області», прокуратура області встановила, що обласна рада вийшла за межі своїх повноважень, визначених ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 19 Конституції України, які зобов’язують органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та Законами України.

Зокрема, згідно з п.4 ч.1 ст. 92 Конституції України порядок застосування мов визначається виключно законами України, прийняття яких відповідно до п.3 ч.1 ст.85 Конституції України належить до повноважень Верховної Ради України. Зрозуміло, що він не може визначатися рішенням сесії органів місцевого самоврядування.

Окрім цього, ст. 152 Конституції України встановлено, що закони та інші правові акти визнаються неконституційними повністю чи в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції України або якщо була порушена встановлена Конституцією України процедура їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності,  – за рішенням Конституційного Суду України.

Відтак, прокуратура Тернопільської області відреагувала на порушення вимог чинного законодавства, допущені Тернопільською обласною радою. Протест, як документ прокурорського реагування на незаконне рішення сесії обласної ради, не носить жодного політичного характеру.

Необхідно зазначити, що упродовж поточного року задоволено 659 протестів органів прокуратури області на незаконні акти органів місцевого самоврядування. Прокуратура області не бачить юридичних підстав для відхилення  і даного протесту, повідомили “Про все” у прес-службі прокуратури Тернопільської області

Як Чайківський «ДБАЄ» про людей і село

Що покажуть на кінофесті пам’яті Богдана Ступки?