Що потрібно знати про комп’ютерний зоровий синдром

Поділитися

Раніше вважали, що зір псується, якщо багато дивитися телевізор і читати в темряві та у транспорті, що їде. Тепер додався ще один шкідливий фактор – комп’ютер.

Визначення «Комп’ютерний зоровий синдром» (КЗС) було запропоновано у 1998 році Американською асоціацією оптометристів. КЗС являє собою специфічне порушення зору (зорова астенопія) у людей, які проводять багато часу перед екраном комп’ютера. Вважається, що цей синдром щоденно виникає у 40% людей, що працюють за комп’ютером, і періодично – у 92% користувачів. Більшість постійних користувачів PC починають скаржитись на здоров’я через 4 і практично всі – через 6 годин роботи за екраном. Менше навантаження на зір надає зчитування інформації з екрана дисплея, велику – її введення. А найсильніше стомлення викликає робота в діалоговому режимі і комп’ютерна графіка.

Фахівці нарахували п’ять основних причин шкідливого впливу комп’ютера на очі:

  1. Піксельна структура зображення. На моніторі комп’ютера зображення подається не у вигляді суцільних ліній, а у вигляді мікроскопічних крапок. А для очей такі малюнки значно складніші.
  2. Постійне прямонаправлене світіння екрана. Відбите світло, яке ми зазвичай спостерігаємо в освітленій кімнаті, для очей більш природне.
  3. Контрастність монітора – чим вона нижча, тим більшого напруження зазнають очі.
  4. Кадрова розгортка вимагає постійного руху очних яблук.
  5. Відблиски на моніторі (відображення інших об’єктів, що світяться).

Негативний вплив чинить також і неправильно вибрана відстань від очей до екрана, невдалі кольори. Крім того, очі швидше втомлюються, коли доводиться постійно переміщувати погляд з екрана на клавіатуру або папір.
Всі симптоми комп’ютерного зорового синдрому умовно можна розділити на дві групи. Перша – «зорова» – пов’язана з погіршенням зору, друга – «очна» – з неприємними відчуття в очах.
«Зорові» ознаки: погіршення зору, сповільнення «перефокусування» з ближніх предметів на дальні і назад (порушення акомодації); двоїння в очах;  швидка стомлюваність при читанні; так званий «зоровий ефект Мак-Калаха»: якщо перевести погляд з екрана на чорний або білий предмет, він «забарвлюється» в колір, який домінував на екрані.

«Очні» ознаки: відчуття печіння в очах; відчуття «піску» під повіками; біль у ділянці очниць і чола; біль при рухах очей; почервоніння очей.

Однак схожі симптоми спостерігаються  і при грізніших захворюваннях ока, тому варто порадитись із спеціалістом, перш ніж застосовувати краплі від втоми, подразнення та почервоніння очей. Обстеження та лікування можна пройти у Поліклініці Медікус (за адресою вул. Живова, 28) та Клініці мікрохірургії ока Медікус (за адресою вул.  Кн. Острозького, 9). Записатись на прийом можна за телефонами: (0352) 52-57-57, 40-05-17, 40-05-18.

Завжди на варті вашого здоров’я.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Медичного центру  Медікус,

ПП «Клініка мікрохірургії ока Медікус» Тереза Хорош

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою: Поліклініка Медікус, м. Тернопіль, вул. Живова, 28. Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57.

Бедриківський переймає досвід Чижмаря? (фото)

Година пам’яті Ігоря Ґерети