Та блін! Пригнали сюди! А я хотів на фізкультуру…ми мали футбол грати

Поділитися
Отець служить парастас

Під час чергової поїздки по виборчому округу Андрію Тарасенку один з довірених осіб запропонував відвідати старовинне козацьке поховання у м.Кременець. Друг Андрій з радістю на це погодився, бо з розповідей бабусі він знав, що один із його предків брав участь у штурмі Кременецького замку в загоні Максима Кривоноса, напевно тут і загинув та похований. Тож сьогодні козацький нащадок зі своєю командою побував у славному Кременці.

Прийшовши на козацький цвинтар, тризубівці зустріли “ударних” робітників, що працювали біля могил. А.Тарасенко поклав вінок у підніжжя пам”ятника і запропонував “ударівцям” спільно помолитися і вшанувати пам”ять українських героїв. Пропозицію відразу сприйняли негативно: мовляв, ми тут працюємо з лопатами в руках, а ви тут почнете служити парастас, так не годиться.
Пам"ятник на козацькій могилі

Друг Андрій доброзичливо відповів, що може залюбки допомогти прибирати, а потім всі разом би помолилися. Головна “ударниця” пропозицію не сприйняла і ситуація переросла у конфлікт. Надя (так звали представницю партії “Удар”) сказала, що саме сьогодні за підтримки кандидата у нардепи від “Удару” В. Ломаковича відбувається акція “Толока”, куди запрошували всіх бажаючих допомогти привести козацьке кладовище у порядок, і її дуже здивувало, як це нам нічого не було про це відомо, адже оголошення про акцію робили заздалегідь. Справді, людей було з три десятка, більшість з них – непартійні. Що цікаво, було багато дітей. Як потім з”ясувалось, це були діти зі школи № 1 м.Кременець. Чесно кажучи, особливого ентузіазму у школярів до праці видно не було: вони то “шарилися”, щоб нічого не робити, то нишком від своїх вчителів курили за могилами.

Одні моляться, інші працюють

З неофіційних джерел стало відомо, що завдяки впливу батька Віталія Ломаковича Афанасія Ломаковича – ректора місцевого педагогічного коледжу, вчителів із школярами “добровільно-примусово” відправили на “Толоку”. Підтвердженням є коментар одного з учнів: “Та блін! Пригнали сюди! А я хотів на фізкультуру…ми мали футбол грати”. На жаль, ініціатора та організатора акції не було, очевидно, був зайнятий більш важливими партійними справами. 

Трохи подискутувавши, тризубівці таки вирішили відслужити молитву. Коли священник розпочав, працюючі не звернули на це увагу та продовжили свою роботу: стукотіли лопатами, ба, навіть почали працювати болгаркою. Потім вчителі закликали до “голосу совісті”, діти затихли, а деякі учні покидали інструменти та молилися разом. “Ударівці” демонстративно займалися своїми справами.
Поява "жіночки в чорному"

Надя весь час нервово сіпалась і часто комусь телефонувала. Наприкінці парастасу десь взялася “жіночка у чорному”, яка зразу ж по закінченні молитви підійшла до отця, взяла благословення та люб”язно розпочала розмову з патріотами. Друг Андрій переповів ситуацію, що склалася, і наголосив, що ми всі переслідуємо велику і правдиву мету, а отже потрібно спільно один одному допомогти її здійснити. Надя була незадоволена рішенням “вищої”, що пристала на пропозицію допомогти, але їй нічого не залишалося, як роздати робочі рукавиці. Згодом знайшлися лопати, і робота “закипіла” вже сильніше. В обід сонечко припікало, роботи не бракувало, тож другу Андрію з побратимами довелося попотіти. Помаленьку охочих працювати для доброго діла меншало: школярів забрали на обід. Залишилися “ударівці”, кілька добровольців та “Тризуб”.

Тризубівці працюють

Ближче до завершення праці козацький цвинтар набував обрисів: розчищені могили вже не виглядали закинутими, побілені хрести виблискували на сонці, свіжопофарбований хрест з новим образом, акуратно прокладена плитка до пам”ятника… Результат вартував витрачених сил. Усі працюючі подякували один одному та мирно розійшлися.

До речі, кандидат Ломакович на заході так і не з”явився, не зважаючи на те, що дійство проводилося за його “ударними” вказівками. Зате Андрій Тарасенко не погордив взяти у руки лопату та активно долучитися до роботи зі своїми побратимами.
Марічка Зарубінська прес-служба кандидата
Андрій Тарасенко біля пам"ятника Степану Бандері у м.Кременець

За позитивний висновок експертизи чиновник вимагав 700$ хабара

Нову епоху пластуни Тернополя розпочали із збору коштів на пам’ятник Пласту в Тернополі