Українська класика нарешті в моді

Поділитися

Завершилася найбільша книжкова виставка-ярмарок у Східній Європі ─ ХІХ форум видавців у Львові, і мені захотілось поділитися дивовижно-позитивно-естетичними враженнями від свята книжок, котре тривало з 12 по 16 вересня.

Цьогоріч ХІХ форум зібрав  понад 400 видавництв, 150 авторів, а ще поетів, художників, перекладачів, інтелектуалів з України та 18 країн світу і незліченну кількість поціновувачів книги.

Уже вкотре, відвідуючи форум видавців, дивуюся: невже українці так люблять читати, що відпрошуються з роботи, тікають із занять в університетах, перетинають всю Україну, аби потрапити на чотири дні до Львова?! Чому такий ажіотаж? Приїздіть до Львова у Палац мистецтв ─ і ви одразу відчуєте, що форум — це спілкування, безцінний живий контакт між автором і читачем, письменником і письменником, видавцем
книги і покупцем.

Тут, на форумі видавців, за чотири дні ви зможете зустріти безмір живих легенд-особистостей, котрі з неабиякою увагою вибирають книги для своїх сімейних книгозбірень, відвідують репрезентації творчих колег, стоять у чергах за автографами винуватців свята — авторів нових книг.

Он біля стенду видавництва «Спадщина» жива вервечка поціновувачів творчості Оксани Забужко. Я й собі до неї по «Музей покинутих секретів»: тішуся, як дитина, бо тепер маю в своїй родинній бібліотеці книгу з автографом уже класика української літератури Оксани Забужко.

Видавництво «Кальварія» репрезентує нову книгу Євгенії Кононенко про пошуки власної ідентичності «Російський сюжет», і я теж не втримуюсь та стаю в чергу за автографом.

Позитивно-неперевершені брати Капранови приворожують мене своїм «Приворотним зіллям», згадують зустрічі у Тернопільському центрі комунікацій, і ми… знимкуємося на згадку про форум.

А он справжній чарівник українського книгодрукування Іван Малкович дає інтерв’ю: «Форум ─ це Великдень. Кожен видавець пече свою пасочку і хоче, щоб читач освятив її своєю увагою. Це найбільше свято в Україні, котре надихається культурою».

За мить знову зустрічаюся з цим «добрим чарівником літератури». Вже на репрезентації мого улюбленого видавництва «АБАБАГАЛАМАГА». Тут Іван Малкович обдаровує усіх своїми «Улюбленими віршами», а Богдан Бенюк повідає казки. Не втримуємось із чоловіком і купуємо мистецьки ілюстрований Владиславом Єрком тритомник «100 казок. Найкращі українські казки» і знову стоїмо у найдовшій за все моє життя черзі, аби отримати автограф від самого Івана Малковича.

А он біля стенду видавництва газети «День» клацають невпинно фотоапарати. Поспішають туди й оператори із камерами… За ними й ми. «О, гляньте ─ живий Кличко!!!» ─ чується поміж відвідувачами форуму. І справді — Віталій Кличко! Він уважно вибирає книги та сам бере автографи у творців нових видань, ті ж у свою чергу просять автограф у нього. Проте покиньмо спостерігати за нашим легендарним українцем. Нехай наодинці насолоджується святом книги у Львові…

Приємно, що головною темою форуму цього року було вшанування 290-річчя від дня народження того, «кого світ так і не впіймав» — «Від Сковороди до Сковороди». Для себе із величезною радістю зазначаю: вперше за 19 років видавці в один голос так переконливо стверджують, що «українська класика нарешті в моді». Так тримати!

У 2013-му форум видавців святкуватиме двадцятиліття, а тому рівно за рік гайда на чотири дні до Львова, аби справді підтримати українське книговидання і купити у свою домашню бібліотеку новинку від свого улюбленого українського письменника!

Наталка МИХНО,

письменниця.

Кандидатів у депутати завтра зберуть в одному місці для дебатів

Творчий вечір за участі Тараса Федюка у Тернополі