Колиска майбутніх лісів

Поділитися

Саме так називають лісівники лісові розсадники, адже саме тут на постійних чи тимчасових лісових ділянках плекають майбутні ліси. І саме від того, яка насінина проросте у грунті і яку інформацію закладуть у молоде деревце протягом перших років його життя, залежатиме його приживлюваність на новому, вже постійному місці його подальшого зростання – у лісі.

Не зовсім погожого понеділкового ранку ми вирушили у Мшанецьке лісомисливське лісництво, що на Зборівщині, яке входить у ДП «Тернопільське лісове господарство».

Лісничому Андрієві Остаповичу Бородюху дійсно є чим пишатися, адже на території Мшанецького лісомисливського лісництва є чи не найбільший розсадник області, площею 8 гектарів. Дійсно, є де розвернутися, бо розміщено тут і площі під пар і маточні й шкільні відділення, і клонова плантація модрини японської, закладена 2003 року, яка розташована по обидва боки одразу ж при вході на територію розсадника. Зростають тут лісові посіви клена-явора, дуба червоного, яблуні лісової, липи, клена гостролистого, ялини європейської, сосни звичайної, дуба звичайного, а також декоративних порід – форзиції, глоду і дейції 2008-2011 років посіву декоративного посадматеріалу.

Біля контори лісництва розташовано ще один розсадник, де своєю зеленню вабить око самшит вічнозелений, туя колоновидна, ялівець козацький. Є тут і однорічні сіянці модрини японської.

Сама ж будівля лісівничої контори не так давно відремонтована як зсередини, так і ззовні, а територія облагороджена альпійськими гірками й квітами, які своїми жовтогарячими барвами підкреслюють такої ж кольорової гамми конторську садибу.

До речі, 2011 року Мшанецький лісовий розсадник виборов друге місце серед усіх лісових розсадників області. Наразі ж на території лісового розсадника проводять комплекс осінніх польових робіт, готуючи ділянки під весняну посадку лісових культур уже 2013 року.

Довідка. Мшанецьке лісомисливське лісництво створено на базі Панських лісів 1949 року. Загальна площа держлісфонду становить 4395 гектарів.

У середньому на території лісомисливського лісництва висаджують 7-15 га лісів, проводять рубки пов’язані з веденням лісового господарства 250-320 га, рубки головного користування 6-9 га, заготовляють деревину – 3,1-5,7 тис. куб. м.

Лісництво займається реалізацією деревини у круглому вигляді, дров технічних та паливних, а також декоративного садивного матеріалу.

Угіддя лісомисливського лісництва багаті й лісовою фауною. Так, на території мисливських угідь є козулі, куниці, дикі кабани, борсуки, лисиці, зайці. На водно-болотних угіддях мешкає кряква, лисуха й нирок, повідомили “Про все” у  прес-службі Тернопільського облуправління ЛМГ

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Безкоровайний підтримує Олексія Кайду

Кличко зніме Люшняка і Ваврика на користь Апостола і Стойка?