Менш як за півроку одно- і двокопійчані монети можуть вивести з обігу

Поділитися

ПРО це повідомляється на сайті Національного банку України. З цього приводу дав пояснення голова ради НБУ Ігор Прасолов. За його словами, найдрібніші монети користуються малим попитом, тим часом виготовлення обходиться державній скарбниці у 16 разів дорожче від номіналу, бо карбують їх нині з нержавіючої сталі. До того ж наша копійка настільки знецінилася, що вже й не всі громадяни нахиляються за нею, коли бачать під ногами.

Водночас чиновник роз’яснив, що це не означає, буцімто вже найближчим часом одно- і двокопійчані монети перестануть приймати в магазинах. Якщо Нацбанк і припинить карбувати їх із міркувань економії, ці гроші в обігу все одно залишаться, просто їх значно поменшає. Втім, людям, які накопичили вдома чималенько монетного дріб’язку, все ж варто не полінуватись і обміняти його на паперові гроші в ощадкасі чи будь-якому банку.

Наскільки доречною є відмова від копійки, яка, треба думати, нашу національну гривню береже? Фінансові експерти сходяться на тому, що одну і дві копійки виводити з обігу таки треба. Відмовившись від їх карбування, Нацбанк може заощадити 30-40 мільйонів гривень на рік! Але ж не такі вони вже й безвартісні, ці копійки. Якщо їх відмінять, то в крамницях ціни на товари відразу округляться до п’яти, а то й до 10 копійок. У масштабах країни це може збільшити річну інфляцію на 0,1-0,2%.

Експерти також вважають, що Нацбанк дріб’язок не збиратиме. Мовляв, якщо таки припинять його карбувати, то вже за два-три роки він зникне з обігу. А доти і ціни підростуть, так що необхідність дати, наприклад, 2 копійки здачі сама по собі зникне.

Не знаю, як кому, а мені все ж шкода одно- і двокопійчаних монет, які 16 років вірою і правдою служили українським громадянам і берегли (вже як уміли) нашу рідну гривню. Адже наявність дрібних монет також є однією з ознак, що національна валюта, як мовиться, «жива і здорова». Та й відмова від дрібних водночас сприятиме друку «грубих» купюр, повідомляють “Сільські вісті”

“Дні моди” проведуть у Тернополі 27 жовтня

Де горілка, до трагедії недалеко