Про фальсифікації – без образ

Поділитися

У матеріалах спостережень за виборчою кампанією, ОПОРА звертала увагу на діяльность кандидата-мажоритарника по 164 округу, м.Збараж, Володимира Клименка та його Благодійного фонду «Галичина-Волинь». За оцінкою спостерігачів, благодійність здійснена від імені цього фонду перевершує подібну працю не лише в окрузі, але й в масштабах області. Часто це прямо підпадає під визначення Закону про «непрямий підкуп виборців». Нагода почути думку представників кандидата Клименка випала завдяки прес-брифінгу довіреної особи кандидата – Валерія Губерського. Цікаво, що темою заходу стало: «Фальсифікації – образа виборця».

Факти, які прагнули перевірити представники ОПОРИ, стосувалися щонайменше двох тем: за чий кошт насправді здійснювався ремонт доріг, які відкривав кандидат Клименко? А також: як оцінюють останній інцидент виявлений ОПОРОЮ, про те що згаданий кандидат вручав на районному святкуванні Дня Вчителя гроші педагогам. Відповіді, які ми отримали пролили світло на те як здійснюється благодійність і як штаб кандидата при цьому намагається уникнути прямої відповідальності.

Дороги пролобійовані, а запити анонімні?

У ЗМІ, а також на офіційному сайті БФ «Галичина-Волинь» неодноразово звучала інформація про те, що на відкриттях доріг області був присутній кандидат у народні депутати, по виборчому округу №164, самовисуванець, Володимир Клименко, фонд якого здійснював фінансування згаданих шляхів.

Разом з тим, окремі видання широко розмістили відповіді з Прокуратури, СБУ та МВС на звернення «народного депутата», які спростовують причетність згаданого БФ до ремонту цих ділянок. Важливо, що на опублікованих офіційних документах, де вказувалися печатки установ та підписи офіційних осіб, здебільшого не подавалося ім’я нардепа який подавав запит (на окремих з них таки фігурувало ім’я Ореста Муца).

Саме на цей момент звернув увагу Пан Губерський, який спочатку зазначив, що зазвичай звернення, які оприлюднюються та йдуть від анонімного народного депутата, їх просто не існує. Проте, таки погодився, що по окремих таких зверненнях різними інстанціями проводилися перевірки. Відповідно, на час перевірок, роботи на певний час призупинялися. Але згодом відновлювалися, адже ніякого криміналу, за його словами, у даних діях не було.

Водночас, як зазначає довірена особа Володимира Клименка, на відкритті доріг кандидат у депутати, мав право бути: «Відремонтовані дороги, які відкривалися можна поділити на дві складові. Перша частина, так це дороги відремонтовані за бюджетні кошти. Роль Володимира Клименка полягала в тому, що він пролобіював виділення коштів з бюджету для цих доріг, була знайдена можливість ці кошти направити на Тернопільщину. Тому він і був присутнім на відкритті окремих доріг. Також він контролював хід виконання робіт, освоєння цих коштів. Що стосується другої складової доріг, які робилися за кошти фонду «Галичина – Волинь», по зверненнях громадян, то ці дороги до держбюджету ніякого відношення не мають. Переважно це дороги між селами, там де зверталися громадяни, а транспорт навіть не їздив по них. Була можливість зробити на них грейдерування, ямковий ремонт. Це робилося виключно за кошти фонду».

Від фонду Клименка, та не Клименком

Ще одним фактом, коментар якого прагнули почути представники ОПОРИ є нагородження педагогів та вручення від БФ «Галичина-Волинь» грошових премій з нагоди Дня Вчителя.

Стаття 74 (п.13) Закону України «Про вибори народних депутатів» чітко вказує, що «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів … що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

«Факти пов’язані з нагородженням окремих вчителів мали місце, – каже пан Губерський. – Але не Клименком, а головою наглядової ради фонду «Галичина – Волинь», Юрієм Кулачеком. Якщо ж брати правовий аспект даного питання, то тут варто роз’яснити, що засновником фонду є Володимир Клименко. До початку виборчої кампанії він був президентом фонду. Як тільки він був офіційно зареєстрований кандидатом у народні депутати він склав свої повноваження президента фонду. При тому маючи право залишатися засновником. Тому, усі функції по фонду виконує голова наглядової ради Юрій Кулачек, який і здійснював ці нагороди. Він має на це право. В даному аспекті дій, законодавство не порушено. Володимир Клименко особисто, а тим більше, як кандидат, дані нагороди не вручав».

Проте, як відомо, в цьому випадку були як заклики голосувати за конкретного кандидата, так і згадка його імені на конвертах, в яких вручалися премії, відтак – порушення однозначно мало місце. Проте, про це довірена особа кандидата не згадала. Немає згадок про відзначення вчителів й на офіційному сайті БФ «Галичина-Волинь», хоча на цьому ресурсі досить детально висвітлюється діяльність фонду.

Більше про діяльність БФ «Галичина-Волинь» в матеріалах ОПОРИ:

P.S.: хоча ОПОРА намагається уважно стежити за діяльністю різноманітних благодійних фондів, в т.ч. й «Галичина-Волинь» та об’єктивно висвітлювати інформацію, проте зустрічаємо випадки недобросовісного посилання на матеріали ОПОРИ. Так, у виданні «РУХ ЗА ВИЗВОЛЕННЯ» передруковано матеріал ОПОРИ про діяльність БФ «Галичина-Волинь», проте внесено зміни як в назву так і сам матеріал, що викривляє зміст згаданого повідомлення. Вважаємо, неприпустимим передруковувати готові матеріали й вказувати авторство, при цьому ж вносити зміни, які впливають на зміст повідомлення. Вважаємо, що буде значно коректніше в таких випадках підписувати матеріал тією особою, яка його редагує, а на ОПОРУ посилатися лише при згадках оприлюднених громадською мережею фактів.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області

Тернопільщина: Проблеми в списках ДВК перешкоджають праці комісій

За волю України